Röviden

Energia | Vállalatok

Bolgár áramszolgáltatókat vett a CEZ

A CEZ AS, a cseh villamosművek szerződést írt alá három állami tulajdonú bulgáriai áramszolgáltató megvásárlásáról – közölte a Bloomberg. A cseh társaság 281,5 millió dolláros ajánlatával nyerte el a bulgáriai cégek 67 százalékára kiírt pályázatot. Az ügylet a legnagyobb összegű befektetés, amelyet egy cseh társaság külföldön hajtott végre. Az Európai Unióhoz várhatóan 2007-ben csatlakozó Bulgária még ebben az évben három további áramszolgáltató eladását tervezi, az energiaszektor megnyitására való felkészülés jegyében. A CEZ a bulgáriai vásárlással a jelenlegi 3,4-ről 5,3 millióra növeli ügyfelei számát. Az Európa második legnagyobb áramexportőrének számító cseh cég – mint korábban beszámoltunk – Romániában, Lengyelországban és Magyarországon is befektetési lehetőségeket keres. (VG)

Marad a külföldi arány a Gazpromban

Feltehetően változatlan marad az a felső határ, amekkora részt megszerezhetnek a Gazprom orosz gáz-monopoltársaságban a külföldiek – idézi az orosz ipari és energetikai minisztert a Financial Times. A lehetőség annak kapcsán merült fel, hogy egy tranzakció eredményeként a Gazpromba olvadhat az állami tulajdonú Rosznyefty olajtársaság, ezáltal pedig ellenőrző arányúra (50 százalék fölé) nőne az orosz állami tulajdonrész aránya a Gazpromban. Ez a nagyobb tulajdonrész a feltétele annak, hogy a kormány feloldja a külföldiek Gazpromban való érdekeltségszerzésének felső határát. A külföldiek egy 1997-es elnöki rendelet alapján együtt 14 százalék erejéig válhatnak a gázipari társaság tulajdonosává. Ám közel 20 százalékuk lehet benne egy a törvény megkerülésére lehetőséget adó konstrukció igénybevételével. (VG)

Szabaddá kell tenni a gáztárolókat is

Európában a gáztárolók és az LNG-terminálok szabad hozzáféréséről tárgyalnak – számol be az Interfax az Eurogas főtitkára, Jean-Marie Devos megbeszéléseiről. A vezető egy kerekasztal-beszélgetésen vett részt a gázszállító hálózatok képviselőivel, az eseményt az Oroszországban a tuapszei Gas Information Agency szervezte. Devos szerint ellentétben a gázvezetékekkel, a föld alatti gáztárolók és az LNG-terminálok nem részei a gázszállító infrastruktúrának, ezért a piaci szereplők ezekhez való hozzáférésre várhatóan a vezetékesekénél jóval kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak majd. Az Európai Bizottság a december 24-én Madridban tartandó értekezletén akar jogszabályt létrehozni a gáztárolók hozzáférhetőségéről. (VG)

Hollandiában a legjobb nyugdíjasnak lenni

Továbbra is a holland és a dán nyugdíjrendszer a legkiszámíthatóbb, és ez nyújtja a legnagyobb biztonságot. A hatvan év felettiek száma az évszázad közepére elérheti a kétmilliárdot.

Felminősíthet a Moody’s is

A makrogazdasági alapok rendben vannak, ám a Moody’s egy lépéssel lemaradt a másik két nagy hitelminősítőtől, így van esély a jobb osztályzatra.
Világgazdaság Piactér