Röviden

Energia | Vállalatok

Határidő-módosítást kérhet a British Energy

Ha a hónap végéig sem sikerül eladni a British Energy 50 százalékát az amerikai Amergen Power Co.-nak, a brit cég várhatóan az üzletkötés határidejének meghosszabbítását kéri a kormánytól. Ellenkező esetben ugyanis vélhetőleg csökkentenie kellene az eladási árat, ami most becslések szerint 150 millió font (244 millió dollár). A British Energyt, illetve piaci értékét igen érzékenyen érintette, hogy 1998 óta a villamos energia nagy-britanniai nagykereskedelmi ára 40 százalékkal esett. A brit kormány igyekszik megóvni a céget a csődtől, a hitelezők már februárban megváltoztatták a British Energy adósságai részvénycserés rendezésének feltételeit. (Bloomberg)

Sikeres a brit emissziókereskedelmi rendszer

A brit környezetvédelmi miniszter szerint egyértelműen sikeres a szigetország emissziókereskedelmi rendszere. Michael Meacher szerint a legjelentősebb eredmény, hogy ismert a piaci értéke, ára az üvegházgázok csökkentésének. Az első évben 1600 szervezet, társaság regisztráltatta magát a hozzávetőlegesen 7,2 millió tonnás szén-dioxid-piac résztvevőjeként. A statisztikai adatok tanúsága szerint az üzletek 1 és 220 millió tonna közötti mennyiségekre köttettek. (EnergiaInfo)

Most kell megalapozni a jövő munkaerő kínálatát

Gyerekeink 65 százaléka olyan munkakörben dolgozhat a jövőben, amely ma még gyakorlatilag nem is létezik.

Fontosak lennének a beruházások

Békésben nagyon alacsony az egy lakosra jutó ipari termelés, a kiskereskedelmi forgalom és az átlagkereset. Orosz Tivadar szerint a vasúti fejlesztések és az M44-es új szakasza javulást hozhat.
Világgazdaság Piactér