Röviden

Energia | Vállalatok

Határidő-módosítást kérhet a British Energy

Ha a hónap végéig sem sikerül eladni a British Energy 50 százalékát az amerikai Amergen Power Co.-nak, a brit cég várhatóan az üzletkötés határidejének meghosszabbítását kéri a kormánytól. Ellenkező esetben ugyanis vélhetőleg csökkentenie kellene az eladási árat, ami most becslések szerint 150 millió font (244 millió dollár). A British Energyt, illetve piaci értékét igen érzékenyen érintette, hogy 1998 óta a villamos energia nagy-britanniai nagykereskedelmi ára 40 százalékkal esett. A brit kormány igyekszik megóvni a céget a csődtől, a hitelezők már februárban megváltoztatták a British Energy adósságai részvénycserés rendezésének feltételeit. (Bloomberg)

Sikeres a brit emissziókereskedelmi rendszer

A brit környezetvédelmi miniszter szerint egyértelműen sikeres a szigetország emissziókereskedelmi rendszere. Michael Meacher szerint a legjelentősebb eredmény, hogy ismert a piaci értéke, ára az üvegházgázok csökkentésének. Az első évben 1600 szervezet, társaság regisztráltatta magát a hozzávetőlegesen 7,2 millió tonnás szén-dioxid-piac résztvevőjeként. A statisztikai adatok tanúsága szerint az üzletek 1 és 220 millió tonna közötti mennyiségekre köttettek. (EnergiaInfo)

A cél, hogy Magyarország ott legyen a „top 5-ben” 2030-ig

A magyar GDP-adat európai szinten is kiemelkedően magas növekedést jelez, jelentette ki az Origónak adott interjúban Schanda Tamás államtitkár.

Debrecen és Győr még várhat Szoboszlaiékra

Bevett gyakorlat az MLSZ részéről, hogy a felnőtt válogatott mérkőzéseket a fővárosban rendezik meg, az új Puskás Stadion átadása után sem lehet ez másképp.
Világgazdaság Piactér