röviden

Energia | Vállalatok

A Shell kimarad

A Shell közölte, nem pályázik a pakisztáni állami olajcégre, mert lépése monopolaggodalmakat váltana ki – jelenti a Bloomberg. A Royal Dutch/Shell Group, piaci érték szerint Európa legnagyobb olajcége közölte, hogy nem tesz ajánlatot a vezető pakisztáni olajipari társaságra, amelyet kormánya a közeljövőben kíván eladni. Ezzel ugyanis növelné a monopolaggodalmakat. Jelenleg ugyanis az ország második legnagyobb olajellátója már a Shell Pakistan Ltd., amely a helyi piac bő 30 százalékát uralja. A pakisztáni kormány a Pakistan State Oil Co. 51 százalékát kínálja fel rövidesen. Ezzel kétmililárd dollárra nőnek idei vagyoneladásai. A bevételre 36 milliárdos külföldi tartozásának rendezése miatt van szüksége. A várható ajánlattevők között a Bloomberg a Kuwait Petroleum Corp.-t említi. (EnergiaInfo)

Folytatódik az olajat élelmiszerért program

AZ ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán egyhangúlag megszavazta az olajat élelmiszerért elnevezésű humanitárius program hat hónappal való meghosszabbítását. AZ ENSZ BT szerdán egyhangúlag megszavazta az olajat élelmiszerért elnevezésű humanitárius program hat hónappal való meghosszabbítását, és egyetértett abban, hogy 30 napon belül felülvizsgálják azoknak az áruknak a listáját, amelyek behozatalához Bagdadnak a világszervezet jóváhagyására van szüksége. A határozat kompromisszumot jelent az Egyesült Államok és a testület tizennégy másik tagja között, mivel az amerikaiak lemondtak arról a követelésükről, hogy a szokásos hat hónap helyett egyelőre csak két héttel hosszabbítsák meg a programot, és ez alatt az idő alatt egészítsék ki a listát. Az Egyesült Államok a külön engedélyhez kötött áruk listáját mintegy 50 olyan tétellel akarja kibővíteni, amelyek szerinte adott esetben katonai célokra is felhasználhatók. (MTI)

Milliárdok hálózatfejlesztésre a Dédásznál

Ebben az évben mintegy 8,5 milliárd forintot fordít hálózatfejlesztésre a Dédász Rt. az ellátásbiztonság javítása érdekében – tudatta a társaság. Az összeg zömét, 4,5 milliárdot a közép- és kis feszültségű hálózatok megerősítésére költik. Stratégiánk fontos része az üzemeltetési és működési körülmények rugalmassá tétele is – írja közleményében a dél-dunántúli áramszolgáltató. Erre azért van szükség, mert a téli időszak alapvetően eltérő, sokszor szélsőséges körülményeket határoz meg más évszakok időjárásához képest. A program ezen részében a Dédász Rt. a hálózatát, az eszközeit és személyzetét is az időjárási körülményeknek megfelelően készíti fel. (EnergiaInfo)

Korszerűsítések az UES-nél

Az orosz RAO UES energiaipari társaság az idén 43,1 százalékkal többet költött fejlesztésekre, mint az előző évben – jelenti az RBC. Az oroszorsági áramellátásért felelős csoport, az UES az idén 62,06 milliárd rubelt, vagyis mintegy 1,95 milliárd dollárt költött fejlesztésekre. Ez 43,1 százalékkal több az előző évinél. A beruházások 80,3 százalékát a csoport fő cége finanszírozta. Mintegy 450 millió rubelt (14,14 millió dollárt) fordítottak a Csecsen Köztársaság energiahálózatának felújítására. (ÁramPiac)

Eladják az ukrán bányákat

Jövőre indul az ukrán szénbányák magánosítása, esetleg magánkézbe kerülnek a bányagépgyártó és a bányaiparhoz kötődő építőipari cégek is. Jövőre megkezdődik az ukrán szénbányák privatizálása – jelentette be az ország energiaügyi minisztériumának szénbányászati igazgatója, Nikolaj Kraszko. Nem zárta ki, hogy az ágazathoz kapcsolódó gépgyártó, illetve építőipari cégek is kalapács alá kerülnének. A bányákra vonatkozó privatizációs javaslat a tervek szerint egy héten belül elkészül. (RBC)

Többletforrást kap a szolnoki vízilabda és futball

Az állam 170 millió forintos pluszforrást ítélt oda a két sportágnak.

Összefogás a biztonságos újraindulásért

A 65,5 millió embert foglalkoztató szektor a szakmai szervezetek előrejelzése szerint még a pandémia vége előtt összeomlik.

Állami mankóra szorul a vendéglátóipar

Óriási bajban van a járvány miatt foganatosított korlátozások közepette tetemes veszteséget szenvedő vendéglátóipar Romániában.

A szervezeti kultúra innovációt és versenyképességet befolyásoló tényező

A szervezeti kultúra versenyképességet befolyásoló, válságálló képességet erősítő szerepére egyre több kutatás hívja fel a figyelmet. Vélemény.
Világgazdaság Piactér