röviden

Ipar | Vállalatok

Gépjárműszállítót keres a rendőrség

A Budapesti Rendőr-főkapitányság évente 2400, bűnjelként lefoglalt, balesetben sérült gépjármű szállítására kér ajánlatokat. A Közbeszerzési értesítőben közzétett nyílt közbeszerzési eljárás szerint az ajánlatkérő az előbbi mennyiségtől a szerződéses feltételek módosítása nélkül plusz 25 százalékkal eltérhet. A teljesítés végpontja a kiíró Budapest, Mélyfúró u. 6. szám alatti telephelye. Azaz ide kell szállítani a balesetben sérült gépjárműveket Budapest főváros közigazgatási területéről, illetve a bűnjelként lefoglalt gépjárműveket Magyarország területéről. Részajánlat nem tehető. A teljesítés határideje a szerződés hatálybalépésétől számítva 2005. december 31-ig tart. (VG)

Logisztikai befektetések 180 milliárdért

A Budapesten és 30 kilométeres vonzáskörzetében lévő 15 logisztikai központ tervezett összes nettó befektetési értéke infrastruktúrával, belső berendezés nélkül 180 milliárd forint – vázolta Knoll Imre, a Magyar Logisztikai Egyesület elnöke a szervezet közelmúltban rendezett fórumán. Ebből 2002 végéig mintegy 35 milliárdot valósítottak meg, a beépítésre tervezett 1300 ezer négyzetméternyi területből 250 ezer épült meg. A szolgáltatásokat nyújtó létesítmények hazai összes logisztikai befektetései 1996-2002 között 60-70 milliárdot tettek ki. Ehhez összességében mintegy 30 milliárddal járultak hozzá az országos regionális központok. Közéjük tartozik a Székesfehérvári Logisztár (egymilliárd forint), a GySEV, a Harbour park, a Mahart, a Bilk. Ezek megvalósításához a saját forrásokon kívül a költségvetés is hozzájárult. (VG)

“Udvari” mikrobusz-, kisteherautó-beszerzés

A Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága a központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó, mintegy ezer intézmény számára összesen 245 jármű beszerzésére indított nyílt eljárást. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent ajánlati felhívás értelmében összesen öt részteljesítésben lehet ajánlatot tenni áruszállító tehergépkocsik és mikrobuszok, illetve egyterű személygépkocsik szállítására. A keretszerződés(eke)t a megadott mennyiség teljesüléséig, de legfeljebb 2004. december 31-éig kötik. A szerződés alapján feladott megrendelések teljesítési határideje a megrendelés visszaigazolásától számított 90 nap. Az ajánlatkérő a teljesítés során rövidebb szállítási határidőt is elfogad. (VG)

Szolgáltatási konferencia

A Magyar Logisztikai Egyesület az idén május 7-e és 9-e között rendezi meg a logisztikai szolgáltatási konferenciát Mátraházán. A hagyományosan évente sorra kerülő rendezvény lehetőséget nyújt a logisztikán belül különféle szolgáltatásokat nyújtó vállalatoknak legújabb szakmai módszereik, eredményeik bemutatására, szakmai vitákra és üzletkötésekre. Az egyesület előadói részvételi lehetőséget ajánl bel- és külföldi vállalatnak, aki rendelkezik “eladni való” fizikai, szellemi termékkel, szolgáltatással, logisztikai szervezési módszerrel. (VG)

Gyorsíthatnak a vállalati beruházások

A közbeszerzési törvény módosítása hozzájárulhat a cégek hatékonyságának és versenyképességének növeléséhez.

KSH: stagnált a termelés a mezőgazdaságban

Az áremelkedés ellensúlyozta a termékek kibocsátásának csökkenését.

Washington megemeli az Airbus repülőgépek büntetővámját

A döntéssel 15 éve húzódó vita szélesedett tovább Brüsszel és az Airbus, valamint Washington és a Boeing repülőgépgyár között.

Nem várt problémák nyomták feljebb a felújítás költségét

Több millió fonttal nőtt a londoni parlament ikonikus óratornyának, a Big Ben renoválásának költsége.
Világgazdaság Piactér