Sikeresen vizsgázott a kir

Energia | Vállalatok

Sikeresen zárult a Paksi Atomerőmű Rt. környezetközpontú irányítási rendszerének tanúsítási felülvizsgálata. A környezetközpontú irányítási rendszer (kir) többéves előkészítő munka után, 2001 márciusában kezdte meg működését Pécsi Zsolt környezetvédelmi csoportvezető szakmai irányításával. A minőségbiztosítási rendszerbe integrált környezetmenedzsment-rendszer működési tapasztalatainak birtokában kezdeményezte a társaság a teljes tevékenységet átfogó, ISO

14 001/1997 szabvány szerinti, harmadik fél általi tanúsítási eljárást. Szeptemberben a Magyar Szabványügyi Testület felülvizsgálói a rendszer-előminősítési eljárás keretében vizsgálták tevékenységüket. A kir tanúsítási eljárása november 12-15. között történt.

“Az előkészítő munka során talán a tudatformálás volt a legnehezebb feladat” – emlékszik vissza Pécsi Zsolt. A felkészülési időszakban 3500 alkalmazott vett részt ezzel kapcsolatos tréningen. Ugyanakkor ki kellett választaniuk a környezeti szempontból legkockázatosabb pontokat. A kockázatelemzés eredményeként száz-egynéhány ilyet jelöltek meg, köztük több olyat is, amelynek a gyakorlati jelentősége elenyésző. Olyan pontokat is megjelöltek, amelyek csak kedvező irányú változást idézhetnek elő.

A kir tulajdonképpen egy önként vállalt irányítási gyakorlat, amely a környezet védelme iránti elkötelezettségen alapul – érvel a környezetvédelmi csoport vezetője. A kir alapgondolata nagyon egyszerű: a társaságnak be kell vezetnie egy megelőző és önszabályozó rendszert a környezeti kérdések fontosságának érvényesítése érdekében. Ehhez fel kell használni, mint a működés más területein is, a meglévő (megfelelő) vezetési rendszer előnyeit. Így lehetővé válik a problémák megoldása és a kezeléséhez szükséges intézkedések meghozása. A tanúsíthatóság érdekében a rendszert szabvány (szabványsorozat) előírásai alapján alakították ki. A környezetközpontú irányítási rendszer az MSZ EN ISO

14 001:1997 szabvány szerint jelenti mindazon tervezett és rendszeres intézkedések összességét, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a társaság tevékenysége a megadott környezetvédelmi követelményeket kielégítse, és ezzel bizalmat keltsen a szervezeten belül és kívül. A kir a szervezet általános irányítási rendszerének elválaszthatatlan része. Tervezése interaktív folyamat. A környezeti politika, valamint a környezetvédelmi célok és előirányzatok megvalósításához szükséges szervezeti felépítést, felelősségi köröket, gyakorlatot, folyamatokat és forrásokat koordinálni kell a társaság meglévő gyakorlatával, kialakult eljárásaival.

A tanúsítás előzményeiről Pécsi Zsolt elmondta, hogy 1996-ban, amikor először felvetődött a kir bevezetésének gondolata, körülnéztek egyrészt Magyarországon, másrészt Európában a szabványosított környezetmenedzsment-rendszereket illetően. Tanfolyamokat végeztek, és tanulták, mit is jelent egy ilyen rendszer. 1997-ben alakult a kir bevezetését előkészítő első csapat, amely munkájának eredményeként elkészült előterjesztést a cégvezetés 1998 nyarán fogadta el. Ezután kerülhetett sor a tanácsadó cég bevonására.

A tanácsadó segítségével előzetes felmérést készítettek, majd kialakult a bevezetés menetrendje is. Az eredeti – 1998. decemberi – elképzelés szerint is 2002 volt a tanúsítás éve. Nehezítette a munkát – tudtuk meg Pécsi Zsolttól -, hogy a felkészülés idején folyamatosan változott a szabvány, amihez állandóan igazodniuk kellett. Végül is 2001 márciusára kijelenthették, hogy a rendszer működik. Ezt voltak hivatva ellenőrizni és igazolni a kir 2002. évben végzett belső auditjai, a szeptemberi előaudit és végül a tanúsítási audit.

A megszerzett minősítést évente meg kell erősíteni, vagyis folyamatos munkát igényel a megtartása. Ugyanakkor a kir ennél többet követel, alapvető jellemzője, hogy nem az egyenletes színvonal tartása, hanem a környezetvédelmi teljesítmény folyamatos fejlesztése a követelmény – jegyzi meg a csoportvezető. Ezzel kapcsolatos legfontosabb aktuális feladatuk a tapasztalatok, a fejlesztési, javítási lehetőségek összegyűjtése és értékelése.

Itt az idejük az adósságelengedéseknek

A koronavírus-járvány okozta válság sok magán- és állami hitelfelvevőre fenntarthatatlan adósságterhet ró majd. Vélemény.

35 milliárdos tőkebevonás a Boltnál

A befektetésből a cég további terjeszkedését finanszírozza.

Ezekre a költségekre kell számítani egy gyermek születésekor

A bevásárlólista számos tételt tartalmaz, a terhesruháktól a babakocsiig mindennel számolni kell.

Távolinak tűnik még a német talpra állás

Számottevően javult a német piaci szereplők üzleti hangulata, de az elemzők szerint bő két év, mire az ország visszatér a járvány előtti fejlődési pályára.
Világgazdaság Piactér