Svájci nem a kísérletekre

Energia | Vállalatok

Egyértelműen az atomenergia mellett tette le voksát Svájc lakossága a közelmúltbeli népszavazáson. Másként legalábbis nem lehet értékelni az atomenergia fokozatos kiváltására felvázolt Moratorium Plus nevű tervezetre adott váratlan, de határozott nemleges választ. Az atomenergia Svájcban 1979 óta vet fel kérdéseket, a közvélekedés mindvégig idegenkedéssel kísérte a fejlesztéseket, a mostani támogató szavazat így jelentős véleményváltozást tükröz – hívja fel a figyelmet a Neue Zürcher Zeitung.

Az atomenergia fokozatos száműzésére ugyanis gyakorlatilag az egész ország nemet mondott, az egyetlen kivételt Bázel város és körzete jelentette. Az okok igen szerteágazóak. A szavazók jelentős része a gazdasági helyzet bizonytalansága miatt mondott nemet a “gazdasági kísérletekre”. Félelmük szerint az alternatív energiaforrások előretörése végeredményben megemelné az energia árát. A növekvő munkanélküliség, a nyugdíjrendszer instabilitása és az egészségügyi szolgáltatások díjának megemelkedése közepette ez az áremelkedés sokaknak elfogadhatatlan lenne Svájcban.

Ezt a fajta közvélekedést erősítette a baloldal álláspontja is, amely tavaly tavasszal élesen kikelt az árampiacnyitás, illetve az azt előkészítő szabályozási törvény (EMG) ellen, mondván, a jelenlegi struktúra megváltoztatása kedvezőtlen folyamatokat indíthat be. Ez a fajta érvrendszer üthetett tehát vissza a mostani választásokon, meglepve az amúgy atomenergia-ellenes baloldalt.

A jelek szerint a közvéleményben sikerült hatástalanítani a csernobili katasztrófa keltette félelmeket is, amely az országos kontrollmechanizmusok hatékonyságának növelésével és a tudatos tájékoztatással volt elérhető. Ezek tükrében a szavazók ma már kellően biztonságosnak ítélik az atomenergiát.

Különösen figyelemreméltó, hogy az atomerőművek közvetlen közelében lakók is így szavaztak. Esetükben ugyanis viszszájára sült el az emberekre leselkedő veszély érve. Ahelyett, hogy mindennapjaikat érezték volna veszélyben, elsősorban az új energiaforrások, illetve az energiaimport okozta munkahelymegszűnésektől féltek, így szavazatukkal egyértelműen a jelen állapot fenntartását támogatták. A magas életszínvonal és a környezettudatos életvitel ellenére a mostani példa jelzi, hogy nem lesz könnyű dolguk a svájci zöldeknek.

Tizenhárom klubot fizetésképtelenség fenyeget a Bundesligában

Hét klubbal szemben május végén csődeljárás indulhat, amennyiben addig sem indul újra a labdarúgóélet Németországban.

Több mint hat és félmillió amerikai vár segítségre

Soha nem látott szintre nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány alatt.

2,9 százalékos államháztartási hiánnyal számolnak

Magyarország EDP-jelentése 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 67,4 százalékos államadóssággal számol 2020-ra.

Munkahelymegtartó bértámogatást szorgalmaz az MKIK

Az MKIK ágazati szintű munkacsoportokat állított fel a kereskedelem, logisztika, élelmiszergazdaság, ipar, turizmus és pénzügy területén.
Világgazdaság Piactér