Száz­negyven évig is elélhetnénk

Egészségügy | Vállalatok

Ha sikerül lassítani az öregedés folyamatát, akár száznegyven évig is élhetnek az emberek. Az izraeli Bar Ilan Egyetem tudósai szerint az öregedés folyamatának késleltetése nem lehetetlen vállalkozás. Hajim Kohen professzor szerint sokáig nem foglalkoztak az öregedés biológiai folyamataival, annak ellenére sem, hogy a betegségek orvosi kezelése mindeközben rohamosan fejlődött. Egy amerikai kutatócsoport tavaly 115 évben határozta meg a maximális élettartamot, ez az elmúlt évtizedek során csupán 8 százalékos növekedés.

Kohen az utóbbi két évtized kutatásaiból megállapította: sikerült már gombák, baktériumok, patkányok, egerek és majmok idősödését is késleltetni. Ha ezeket a kezeléseket végül az emberekre is kiterjesztik, a várható élettartam akár 30 százalékkal megnövelhető.

„Az öregedés természetes biológiai folyamat, amelynek alapvető jellemzője az életfunkciók romlása. Bár az öregedési folyamat eltérő a különböző szervezetekben, hasonló mechanizmusokon alapul. Reméljük, gyógyszerekkel a folyamat lassítható, az élettartam meghosszabbítható. Az is cél, hogy ne csak tovább, de egészségben éljen az ember” – hangsúlyozta a professzor.

18:33
Gazdaság

Vékony jégen járják a mazurkát

A lengyel gazdaság bővülése egyelőre kedvező pályán halad, de több tényező is negatívan befolyásolja.
13:10
Gazdaság

A Takarékbank 4,2 százalékos GDP-növekedést vár 2018-ra

A kedvező külső környezet és a hazai beruházások fellendülése húzhatja a magyar gazdaságot.
Világgazdaság Piactér