Ezüstérmes évet zárt a Christie’s

Szolgáltatás | Vállalatok
Története második legjobb évét zárta tavaly a 250 éves Christie’s aukciósház, sok új vevővel, főleg Ázsiából.

Nyilvánosságra hozta 2015-ös eredményeit a Christie’s: a világ legnagyobb, londoni székhelyű aukciósháza 4,8 milliárd font (7,4 milliárd dollár) értékű forgalmat bonyolított le (jutalékkal együtt számolva), a legdrágább művek toplistájának első három helyezettje az ő közvetítésével cserélt gazdát. A vevők 30 százaléka új ügyfél volt, ezek 20 százaléka az online aukciókon jelent meg.


Az értékesítés alapján a tavalyi a második legjobb év a cég történetében, még akkor is ha a forgalom fontban számolva 5 százalékkal csökkent 2014-hez képest: a művészeti piac folyamatosan bővül, földrajzi, pénzügyi és műfaji téren egyaránt. (A Christie’s – ellentétben a rivális Sotheby’sszel – nem tőzsdén jegyzett cég, így nem is közöl részletes eredményeket, például profitadatokat, csak az értékesítések összegét teszi közzé évente kétszer.)


A műgyűjtés húzóágazatában, vagyis az impresszionista és modern művészet kategóriában 57 százalékkal nőtt a forgalom 2014-hez képest (ebben erősen közrejátszott két sztárkép is, a világrekorder Algíri nők Picassótól és Modigliani Fekvő aktja, mindkettő 170 millió dollár fölött végzett).


A háború utáni és kortárs művészet értékesítése 14 százalékkal esett vissza, az ázsiai művészet szegmensének összforgalma viszont 9 százalékkal emelkedett, amiben nagy szerepet játszott Robert Ellsworth műgyűjtő kínai kollekciójának elárverezése. A régi mesterek és a 19. századi orosz művészet együttes árbevétele 37 százalékkal esett vissza – meglátszik, hogy visszahúzódtak a néhány éve még hódító orosz újgazdagok. A luxuskategóriában – idetartoznak az ékszerek, az órák és a borok is – 13 százalékkal esett vissza a fontban számított forgalom, de ez így is fontos terület, mert az új vevők 21 százaléka itt lép be az aukciós piacra.


Az eladások gócpontja továbbra is Amerika: ott dollárban számolva 11 százalékkal nőtt a forgalom (3,6 milliárd dollár). Európában is erős maradt a piac, különösen jól teljesített a párizsi fiók, ahol 244,7 millió dollár értékű eladást bonyolítottak le, ez 8 százalékos pluszt jelent. A 2013. évi első mumbai aukció után 2015-ben újra árvereztek és irodát is nyitottak Indiában, Hongkongban és a szárazföldi Kínában egyaránt
5 százalékos növekedést könyvelhettek el. Az ázsiai vevők száma tavaly 7 százalékkal emelkedett, így már a Christie’s vevőinek 18 százaléka közülük került ki.


A nyilvános árverések 2015-ben is erősen zártak, fontban számolva 4,3 milliárdos forgalommal, a privát eladások viszont 39 százalékkal visszaestek, de ebbe az is belejátszik, hogy új stratégiájuk szerint igyekeztek inkább a nyilvános árverések felé terelni a beadókat. Az online szegmens egyértelműen erősödik: 10 százalékkal nőtt a vevők száma, az eladott tételek összértéke 11 százalékkal lett több, és nemcsak sok új vevő, hanem sok új eladó is ily módon lép be a Christie’shez.

Születésnapi tervek

A 250 éves ház idén is folytatja tavaly sikeresnek bizonyult sorozatárveréseit. Február 2–12. között Londonban 20. századi művészeti héttel nyitnak, a vezető tételek között van Egon Schiele önarcképe 6-8 millió fontos becsértékkel és Francis Bacon Két alak című festménye 5-7 millió fontos becsértékkel.


06:32
Gazdaság

Gátat szab a cégeknek az Irinyi-terv

Háromezer cég foglalkozik fémmegmunkálással idehaza, együttes árbevételük meghaladja a 470 milliárd forintot, az újraiparosítás stratégiájában mégsem tartoznak a kedvezményezettek közé.
10:33
Gazdaság

Többet vásároltunk idén ősz elején, mint tavaly ugyanekkor

A nyers adat szerint 5,6, naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit a kiskereskedelmi üzletek forgalma.
Világgazdaság Piactér