Moholy-Nagy grafikái a Sotheby’snél

Szolgáltatás | Vállalatok

Egy kollázs és egy akvarell szerepel a budapesti képzőművészeti egyetem névadójától, Moholy-Nagy Lászlótól a Sotheby’s február 4-i londoni impresszionista és modern árverésén. A László Károly gyűjteményéből származó képek a Bauhaushoz kötődő konstruktivista festő és fotográfus németországi éveiben készültek, eredetiségüket a művész lányának Hattula Moholy-Nagynak az attestje igazolja.


A cím nélküli, 1923-as datálású akvarell becsértéke 50-70 ezer font, legutóbb egy oaklandi kiállításon volt látható. Az egy évvel korábban készült kollázs több európai tárlaton, köztük Berlinben, Párizsban és Drezdában szerepelt az elmúlt évtizedekben, becsértéke 70-100 ezer font. Moholy-Nagy nem ismeretlen sem az európai, sem az amerikai közönség előtt, de valószínűleg jó hatással lesz majd műkereskedelmi áraira is a munkásságát bemutató, most tavasszal induló és 2017 nyaráig tartó amerikai kiállítássorozat, hiszen olyan helyeken lesznek láthatók művei, mint a New York-i Guggenheim Múzeum, az Art Institute of Chicago és a Los Angeles-i County Museum of Art.


A budapesti Ludwig Múzeum 2011-ben a művész fénnyel kapcsolatos alkotásait középpontba állítva, The Art of Light címen rendezett életművet bemutató kiállítást Moholy-Nagy László munkáiból.
Három éve, 2012 decemberében a Sotheby’s New York-i aukcióján csaknem másfél millió dollárért ütötték le a művésznek egy kezet ábrázoló fotogramját, ezzel akkor a világ tizedik legdrágábban eladott fotója lett. Magyarországon eddig a Kieselbach Galéria 2006. őszi árverésén adták meg a legmagasabb árat egy Moholy-Nagy-műért: az akvarell technikával festett Önarcképéért jutalékkal együtt 49 milllió forintot fizetett valaki.

06:02
Gazdaság

Sokkal többet vásároltunk, mint egy éve

Az alacsony infláció és a növekvő bérek miatt hajlandók költeni a magyarok; a kilátások kedvezők, vagyis folytatódhat a dinamika.
15:01
Gazdaság

Három megyére összpontosul a közmunka

Kevesebben léptek be a rendszerbe, de a nyári idénymunkák után a rendszerből kilépők száma ötödével volt kevesebb, mint 2016 augusztusában.
Világgazdaság Piactér