Tanácsadás tudatosan

Vállalatok

Nem kis büszkeség töltheti el a hazai vezetési tanácsadói szakmát: egy hónap múlva hazánk ad helyet az Európai Vezetési Tanácsadói Szövetségek Európai Egyesülete (FEACO) és a Vezetési Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (VTMSZ) rendezésében az európai tanácsadói konferenciának. Az 1990-ben alapított VTMSZ a vezetési tanácsadók hazai szervezete, amely a szakma magyarországi képviselőinek körülbelül a felét reprezentálja, emellett az egyetlen olyan hazai szakmai szövetség, amely tagja a FEACO-nak – mondta a Világgazdaságnak a szövetség elnöke. Kulcsár Péter szerint az is a küldetése a szövetségnek, hogy a megfelelő érdekvédelem mellett szigorú szakmai és etikai követelményeket érvényesítsen a szakmán belül. Ezek a kritériumok ugyanis az elmúlt években nem mindig teljesültek maradéktalanul egyes piaci szereplők részéről. Az ilyen jelenségek ellen a szövetség határozottan fellép.
Ugyanakkor a szakma lépést tart a fejlődéssel, a nemzetközi tendenciákkal; a hazai tanácsadók szakmailag felkészültek, folyamatosan követik a változásokat, és tevékenységük minősége felveszi a versenyt nyugati kollégáikéval. Ezt jelzi többek között az a tény is, hogy magyar tanácsadók már határainkon túl is dolgoznak önállóan, és külföldi projektben is részt vesznek konzorciumban – mondta az elnök. Bár az elmúlt néhány évben nemzetközi és hazai szinten egyaránt csökkentek a tanácsadói üzletág bevételei, a kedvezőtlen tendencia 2004 óta megállt, és kezd megfordulni – tette hozzá Kulcsár Péter.
A szövetség elnöke leszögezte: a hiteles szakmaiságért a VTMSZ jelentős erőfeszítéseket tesz. Minden lehetséges fórumon – szakmai rendezvények, konzultációk a kormányzat képviselőivel, médiamegjelenések – képviselik az általuk követett szakmaiságot. Részben ennek eredménye is, hogy az utóbbi években a megbízók sokkal tudatosabban választanak tanácsadót. Emellett a szövetség ösztönzi a tanácsadó cégek együttműködését is, vagyis hogy dolgozzon több cég együtt partneri viszonyban egy-egy projekten. A megrendelői oldalt tekintve a hazai helyzet ellentmondásos – mondta Kulcsár Péter. Míg a közép- és nagyvállalatok (és az államigazgatás szereplői) sokszor (bár nem elégszer) és tudatosan fordulnak tanácsadókhoz egy-egy probléma jelentkezésekor annak megoldása érdekében, addig sajnos a mikro- és kisvállalkozások csak elenyésző részben veszik igénybe az ilyen típusú szolgáltatásokat.
A közép- és nagyvállalati kör mint tanácsadást megrendelő megfelelően felkészült, előre tervez, tudja, mely tevékenységeket akarja például kiszervezni, a tanácsadási projektek során szerzett pozitív tapasztalatok pedig megerősítik őket abban, hogy ha kell, bátran kérjenek külső segítséget. Ezzel ellentétben a mikro- és kisvállalkozások számára gyakran a mindennapos túlélés a cél, és nincs idő, energia s pénz arra, hogy tanácsadókat hívjanak segítségül, ha például költséghatékonyabban akarnak működni, fejlődni és növekedni szeretnének. A tulajdonosi és menedzsmentfunkció összefonódása, a megfelelő minták hiánya, a cégből történő „tőkekivonás”, a tanácsadói tevékenység ismeretének hiánya mind gátja volt annak, hogy tanácsadók nagyobb számban dolgozzanak ebben a vállalati körben. De a tanácsadói oldal sem tudott nagy számban és látványosan olyan megoldásokat kínálni, amelyek speciálisan ennek a körnek testre szabottak. És természetesen nem elégséges az a kormányzati támogatás sem, amely ezt a tevékenységet – ha csak közvetetten is – segíti. A baj az, hogy pont ez az a réteg, amelynek nagyon nagy szüksége lenne a tanácsadásra – mondta Kulcsár Péter. Most körvonalazódik egy terv, amelynek keretében feltérképeznék azokat a területeket, amelyeken a mikro- és kisvállalkozások leginkább rászorulnak a segítségre. A következő lépésben pedig olyan tanácsadási „csomagokat” szeretnének összeállítani, amelyekkel akár több vállalkozásnak is tudnának egyszerre – és ezáltal költségkímélőbben – segíteni.

Vélemény

Ha a nemzetközi piaci tendenciákat nézzük, az utóbbi években leginkább a stratégia, az informatika, az outsourcing (és speciálisan az EU-hoz kapcsolódó tanácsadási szolgáltatás) jelenti a legnagyobb megrendelési területeket – mondta Kulcsár Péter. Hozzátette: ám nem szabad elfelejtenünk, hogy például egy informatikai projekt rögtön magával hozhat szervezetfejlesztési vagy a humánerőforrás területét is érintő változásokat és ezáltal ehhez kapcsolódó tanácsadást is. Így tulajdonképpen valamennyi vezetési tanácsadási területre van igény hazai szinten is.


Ronaldinhóék 200 ezer dollár fejében szabadulhatnak

A büntetés befizetése után a klasszis elhagyhatja Paraguayt, de ehhez még a bíróság jóváhagyására is szükség van.

Európa japanizálódásának elkerülése

A monetáris és fiskális intézkedések hatására gyorsan megnőtt az államadósság és a jegybankok mérlege. Vélemény.

Recesszió nélkül megúszhatja Szerbia

Szerbia azon kevés országok egyike lehet, amelyeknek a gazdasága idén visszaesés nélkül úszhatja meg a válságot – véli a kormányfő.

Brutálisan bezuhant a ferihegyi repülőtér utasforgalma

Augusztusban már heti 500 közvetlen légijárat érhető el Budapestről, 98 úti célra.
Világgazdaság Piactér