Tarolnak az ipari robotok

Vállalatok

Tavaly rekordszámú ipari robotot adtak el a világon az előzetes adatok szerint, a trendet Magyarország is erősíti. 2016-ra újabb csúcsévet vár Joe Gemma, a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) elnöke. A szakember arra számít, hogy a robotrendszerek 24 milliárd dolláros forgalmú piaca 2018-ig évi 15 százalékkal bővülhet. A fő vásárlók Kína, Japán, az USA, Dél-Korea és Németország vállalatai.


A világ robotpiacának három legjelentősebb szereplője a svájci-svéd ABB, a japán Fanuc és a német Kuka. E cégek Magyarországon is aktívak, de mellettük számos kisebb társaság is gyárt egyedi gépeket. (Magyarországon Kukának először a német cég által automatizált szemétszállító autókat hívták, majd a szó köznevesült, ma már szemetesedényt értünk rajta.)


Magyarországon épp most is folyik három olyan nagy beruházás, amelyek során jelentős automatizálási feladat is várható. Ezek az indiai Apollo Tyres 473 millió eurós, az Alumetal 28 millió eurós és a Wuppermann közel 100 milliós fémipari projektje.


„Az országban az elmúlt öt évben megugrott az ipari robotok száma, jelenleg is erős rájuk az igény, de van is hová fejlődni” – válaszolt a Világgazdaságnak az ABB magyarországi cégének robotokért felelős vezetője. Paplogo Zoltán tájékoztatása szerint a beruházásokat kétségtelenül motiválják a kormányprogramok és a támogatások, de sok minden más szükségessé is teszi őket. Ilyenek a vállalatok energiahatékonysági törekvései vagy az, hogy mivel egyre rövidül a termékek (például a mobiltelefonok) életciklusa, ésszerűbb azokat könnyen átprogramozható eszközökkel előállítani. A minőség folyamatos javítása is robotokért kiált, főként az export fenntartása érdekében. Van, ahol a robotok telepítése „csak” következmény: a kapacitásbővítéssel járó munkahelyteremtő programok során megnőnek a nagy tömegű anyagok automatizált mozgatását megkövetelő feladatok is.


Az ABB tapasztalatai szerint Magyarországon főleg 2011–2012-ben telepítettek sok robotot a járműiparban, az Audi és a Mercedes beruházásainál. A két csúcsév után az autóipar részére telepített robotok száma ugyan csökkent, de ezt sikeresen kompenzálták az elsősorban az élelmiszeriparból érkezett megrendelések. A már meglévő telepítések mellett továbbra is ígéretes lehetőséget jelentenek például Szegeden a Sole, Székesfehérvárott az Alföldi Tej és Szekszárdon a Tolnatej fejlesztései.


Azt, hogy egy ország ipara mennyire van robotokkal ellátva, az ezer alkalmazottra jutó robotok száma jelzi. A listavezető Dél-Korea 478 robottal (még csak 2014-es adat áll rendelkezésre), az európai legjobb pedig Németország 292 robottal. A mutató globális átlagos értéke 66, amit kevés csak európai ország ér el. Magyarországon tízezer alkalmazottra 50 robot jut. Nálunk jobban állnak a csehek, a szlovákok, a szlovének és az osztrákok is. Viszont például Norvégiában, Lengyelországban, Portugáliában, Romániában vagy Törökországban fajlagosan felényi vagy annyi sem jut tízezer emberre, Oroszországban pedig csak öt.

Építsük együtt Öcsi Bácsi emlékét!

Puskás Ferenchez köthető tárgyi emlékek felajánlását várja a Puskás Múzeum.

Amerika egyik legnépszerűbb városába költözik a Forma-1

Szándéknyilatkozat született a miami Forma-1-es futamról, Austint valószínűleg faképnél hagyják.
Világgazdaság Piactér