Tisztább viszonyok a gázpiacon

Energia | Vállalatok
Az új gáztörvény, amelyet tegnap fogadott el a parlament, megteremti a piacnyitás jogi alapját. Az új szabályozás szerint továbbra is megmarad a közüzemi piac, importalapú hatósági árakkal és lakossági árkiegészítéssel. Az esetleges befagyott költségek kezelésére a szabadpiaci szereplők hoznak majd létre egy alapot, a gazdasági tárcánál azonban a piacnyitás elején nem számítanak jelentős átállási költségekre.

Az új jogszabály életbelépésével a legjelentősebb változás az lesz, hogy a magyar gáziparban jelen lévő szereplők funkciói változnak majd. Szétválik a földgázszolgáltató- és a földgázelosztó-engedélyes, különválik az elosztóhálózat tulajdonosa – amely a hálózat fenntartásáért, üzemeltetéséért felelős -, illetve a gáz-szolgáltatásárt felelős jogi személy. Ugyanakkor egyértelműen különválik egymástól a közüzem és a szabadpiac. A közüzemben továbbra is egy kizárólagos nagykereskedő lesz, a Mol Rt., amely köteles a gázszolgáltatókat gázzal ellátni, azok pedig kötelesek a közüzemi szerződés alapján a közüzemi fogyasztókat ellátni. Megmarad a hatósági árszabályozás is. A közüzemi lánc szereplőit ugyanakkor jogilag is szét kell választani. A másik oldalon viszont megalakulnak a szabadpiac szereplői. A szabadpiacon semmiféle árszabályozás nem lesz, ott csak piacfelügyeleti feladatokat lát majd el részben az energia-, részben a versenyhivatal.

A tervek szerint 2004. január 1-jével a piac 40-41 százalékban nyílik meg. Feljogosított fogyasztó lesz minden földgáztüzelésű erőmű és minden olyan felhasználó, amelynek fogyasztása óránként meghaladja az 500 köbmétert. Hozzávetőlegesen 200 társaságról van szó. Hatvani György, a gazdasági minisztérium energetikai helyettes államtitkára emlékeztet, hogy a születőben lévő új uniós áram- és gázpiaci irányelvek szerint 2004. július 1-jétől a vezetékes energiahordozók piacát minden nem lakossági fogyasztó számára meg kell nyitni. Az új direktíva várhatóan június elején kerül az Európai Parlament elé. Miután jövő év júliusában már Magyarország is uniós tagország lesz, az új irányelv szabályait nekünk is érvényesíteni kell. Felmerült ugyan, hogy egy rövid időre átmeneti mentességet kérjünk, de miután a majdani közüzemi piacon az ellátási felelősséget viselő társaságok szerint a második piacnyitási lépés nem eredményez ellátásbiztonsági kockázatot, a gazdasági tárca azt javasolja a kormánynak, hogy ne kérjen átmeneti felmentést a 2004. július 1-jei időpont alól. E szerint 2004 második fél évében valamennyi nem lakossági fogyasztó számára megnyílik az áram- és a gázpiac is – közli Hatvani György.

Az új gáztörvény életbelépésével az árviszonyok is lényegesen egyértelműbbek lesznek. A jogszabály nagyon világosan rögzíti, hogy a közüzemben a gáz árának tükröznie kell a tevékenységgel kapcsolatos szükséges és indokolt költségeket és a tisztes nyereséget. Ebben a rendszerben az árcentrum minden normális piacgazdaságban az úgynevezett vezető piaci ár, ami jelen esetben, tehát Magyarországon egyértelműen az importgáz ára, hiszen a gázfelhasználás háromnegyedét – főleg Oroszországból – importáljuk. Az orosz gázár lesz tehát a vezető piaci ár.

Mint ismert, annak érdekében, hogy ez az új árszabályozási rend a lakossági fogyasztókat ne terhelje elviselhetetlen mértékben, a gáztörvény lehetővé teszi az úgynevezett kedvezményes lakossági gázár bevezetését. Ez egy kormánydöntés alapján már október 1-jétől életbe lép. Hatvani György szerint a kormány elszántsága garancia arra, hogy a gáztörvényben rögzített árszabályozási elvek a gyakorlatban is érvényesülnek majd, ellentétben az elmúlt másfél-két évvel. Az energetikai helyettes államtitkár szerint az új szabályozás érvényesítésével elkerülhető, hogy a gázár ismételten politikai kérdéssé váljon.

Itt az idejük az adósságelengedéseknek

A koronavírus-járvány okozta válság sok magán- és állami hitelfelvevőre fenntarthatatlan adósságterhet ró majd. Vélemény.

35 milliárdos tőkebevonás a Boltnál

A befektetésből a cég további terjeszkedését finanszírozza.

Ezekre a költségekre kell számítani egy gyermek születésekor

A bevásárlólista számos tételt tartalmaz, a terhesruháktól a babakocsiig mindennel számolni kell.

Távolinak tűnik még a német talpra állás

Számottevően javult a német piaci szereplők üzleti hangulata, de az elemzők szerint bő két év, mire az ország visszatér a járvány előtti fejlődési pályára.
Világgazdaság Piactér