Továbbra is jó befektetés az üzleti ingatlan

Ingatlan | Vállalatok

Európában a bérlők körében kétségtelenül érezhető az üzleti ingatlanok iránti érdeklődés csökkenése, ez a bérleti díjak, illetve a hozamok csökkenését is maga után vonja. Ennek ellenére azonban az üzlet ingatlanok mint invesztíciós célpontok továbbra is kedveltnek mondhatóak, az ilyen befektetések piaci értékének továbbnövekedése egyértelműen a gyengülő tőkepiacokról kivonuló és máshol menedéket kereső tőkének tudható be – idézi a Reuters Nick Tyrellt, a DB Real Estate Research, a Deutsche Bank ingatlanpiaci társaságának igazgatóját.

A jelek szerint egyre több piaci szereplő ítéli úgy, hogy a jelenlegi ingatlanpiaci gyengélkedés csak rövid idejű lesz, így befektetéseikben egyre nagyobb szerepet szánnak a kiskereskedelmi és irodaprojekteknek. Neves befektetési alapok egyre inkább átsorolják az ingatlancélú invesztíciókat az alternatív, kiegészítő jellegű kategóriából az alapbefektetési területek közé. A Credit Suisse vezetése például vizsgálja, hogy visszatérjen ahhoz a húsz évvel ezelőtti befektetési gyakorlathoz, amely szerint a nyugdíjalap ötöde ingatlanbefektetésekből állt.

A invesztíciós célpontok képviselői pedig történelmi példákkal igyekeznek igazolni, hogy az ingatlanpiaci kereslet megtorpanása jellemzően időleges, hamar megoldódó probléma.

Elemi érdekük ennek igazolása, hiszen hosszú távon a tényleges megtérülés és a piaci értékítélet különbözősége az összeomlás veszélyét vetné föl. Jelenleg pedig a világgazdaság általános gyengélkedésével együtt a cégek visszafogják terjeszkedési terveiket, sőt munkaerőt bocsátanak el, ami igencsak aláássa az ingatlanpiaci befektetések korábbi hozamkalkulációit.

Vigaszként szolgálhat azonban, hogy a befektetők értékítéletében nem a bérleti díjak mértéke számít csak. A kalkulációikat befolyásoló számos tényező közül az egyik legfontosabb a projektek átlagos hosszú távú megtérülése. Ez pedig a Reuters híradása szerint a brit piacon a pénzpiac helyett épületekbe fektetőknek kedvez leginkább: a nyereség öt-tíz-tizenöt év tekintetében évesítve az átlagos tőkepiaci hozamok felett alakult. Ráadásul régiók, városok, városrészek és projektek igen eltérő megtérülést produkálnak. Igaz ez a bevásárló célú ingatlanokra is, amelyek pedig jellemzően szoros kapcsolatot mutanak a terület vásárlókedvével.

Független szakértők a befektetői hevület lehűlésével számolnak az idén, válsághelyzetet azonban nem vetítenek előre, hiszen Európa gazdasága továbbra is növekszik, az alacsony infláció pedig továbbra is képes elfogadható szinten tartani a hozamokat. A szakemberek egy része a bérleti díjak gyors emelkedési hajlandóságára utal mint optimizmusra okot adó körülményre, mások viszont lassú és felemás kilábalást jövendölnek. (MDE)

Hollandiában a legjobb nyugdíjasnak lenni

Továbbra is a holland és a dán nyugdíjrendszer a legkiszámíthatóbb, és ez nyújtja a legnagyobb biztonságot. A hatvan év felettiek száma az évszázad közepére elérheti a kétmilliárdot.

Felminősíthet a Moody’s is

A makrogazdasági alapok rendben vannak, ám a Moody’s egy lépéssel lemaradt a másik két nagy hitelminősítőtől, így van esély a jobb osztályzatra.
Világgazdaság Piactér