Továbbra is késik az orosz gázárreform

Energia | Vállalatok

Oroszország továbbra is késlekedik kulcsfontosságú, erősen monopolizált gázipara reformjával. Még az sem világos, hogy a belátható jövőben lesz-e előrelépés ezen a téren – áll az OECD tanulmányában. A dolgozat összeállítói szerint jelentősége dacára éppen a gázipar lesz az utolsó, amelyet átalakítanak Oroszországban.

A vevőkhöz változatlanul államilag megszabott tarifákon jut el a gáz legnagyobb hányada, mégpedig jóval annak előállítási költsége alatt. Igaz, a nem lakossági szegmensben gyorsabban közelítenek az árak ahhoz a szinthez, amely fedezi a termelő és a szállító költségeit.

A jelentés szerint fenntarthatatlan a földgáz aláárazása Oroszországban, mert ezzel tulajdonképpen a többi oroszországi iparág támogatja a gázszektort. Az aláárazás kérdésében annak ellenére általános egyetértés van az országban, hogy közben folyamatos vita folyik arról, tulajdonképpen milyen árak mellett is térülnének meg a termelési költségek.

A jelentés szerint már az is előbbre vinné az ügyet, ha a mostaninál jóval átláthatóbbá és következetesebbé tennék az orosz gáztarifa-politikát. Kétségtelen, hogy az orosz kormány elkötelezett a tarifák emelésében, s jelentős lépéseket is tett ez irányban. Ámde érthető módon vonakodik attól a kockázattól, amit a túl gyors gázáremelésből adódó gazdasági lassulás és inflációnövekedés rejt. Az erőteljes tarifanövelés ugyanis súlyosan érintené a háztartásokat, de még inkább az ipart. Mindkét szegmensnek időre van szüksége, hogy felkészüljön az új helyzetre.

Számtalan variáció készült már az orosz kormány energiastratégiájára, ezen belül a közép- és a hosszú távú gázárképzésre is. Az eddigi tarifaemelések mértéke mégis kisebb, mint amit e tervezetekben megfogalmaztak. E téren komoly előrelépés, hogy Oroszország ez év májusában megállapodást kötött az EU-val gázárai növeléséről, ez ugyanis egyik feltétele annak, hogy a Világkereskedelmi Szervezet tagjává válhasson.

Az orosz energiaminisztérium közlése szerint az országban 2010 előtt nem kívánnak jelentősen a gázárakhoz nyúlni. 2010 körül viszont – hordónként 24 dolláros olajárat alapul véve – a külföldön eladott gáz ára ezer köbméterenként 108,5 dollár, a belföldi pedig 52,0 dollár körül várható. (VG)

Hatalmasra duzzadt az építőgéppiac

Bődületes növekedés után, erre az évre már csökkenő forgalmat jósolnak a nagyra nőtt piacukkal korántsem elégedetlen építőgép-forgalmazók.

Európai összevetésben is lassult a lakásár-növekedés Magyarországon

2015 óta viszont Magyarországon a leglátványosabb a drágulás, a szűk négy év alatt összességében 60 százalékos.
Világgazdaság Piactér