Továbbra is magas a közműolló

Ipar | Vállalatok

Az elkövetkező közel három évben mintegy 230 milliárd forint értékű szennyvízkezelési célú fejlesztés valósulhat meg az országban, amelynek eredményeképpen 2006 végére 75 százalékra emelkedhet a csatornaellátottság a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) tervei szerint. Bár a csatornahálózatba bekötött lakások aránya 1997 és 2002 között 10 százalékkal nőtt, ennek ellenére a közműolló továbbra is magas, mivel a csatornázottság továbbra is közel 40 százalékkal elmarad az ivóvízhálózatra rákapcsolt lakások 93 százalékos arányától. A 2004-es munkálatok közül a legjelentősebb, hogy az EU ISPA-támogatásával az idén vesznek lendületet a Győrben, Szegeden, Pécsen és Sopronban tervezett beruházások kivitelezési munkálatai. Emellett ez évben a szombathelyi, kecskeméti és a debreceni projektek kivitelezői tendereztetését is lefolytatják, továbbá az év vége előtt befejeződhet a budapesti központi szennyvíztisztító kivitelezőjének a kiválasztása is.

Az elmúlt években így is jelentős összegeket fordítottak a magyarországi szennyvízkezelési helyzet javítására: többek között Veszprémben, január végén egy 1,2 milliárd forint értékű új szennyvíziszap-kezelőt helyeztek üzembe, de milliárdos beruházási program van folyamatban Balatonfüreden is, és az elmúlt másfél évben adták át az új barcsi, nógrádi és balassagyarmati szennyvíztisztítót is. Az idei évben valósulhat meg az a beruházás, amely Villány és további öt térségbeli település szennyvízcsatorna-hálózatának és tisztítótelepének bővítését célozza. A fejlesztés értéke egymilliárd forint, amellyel a múlt héten kiválasztott kivitelező vállalatnak október végéig kell végeznie.

Ezzel párhuzamosan további projektek előkészítése is folyik: az elkövetkező években a legnagyobb volumenű beruházás a budapesti központi szennyvíztisztító megépítése lesz, amelynek költsége megközelíti majd a 130 milliárd forintot, de további önkormányzatok is támogatási kérelem benyújtását tervezik az EU-hoz szennyvízkezelési beruházásokra. Így mintegy 15 milliárd forint értékű szennyvíztisztítói invesztálásra készül Nyíregyháza, amely a jelenlegi 300 kilométer mellé további 170 kilométer hosszú csatornát építene meg. A város önkormányzata 60 százalékos támogatás igénylését tervezi Brüsszeltől, amely felhasználásával 2007-ben indítaná el a beruházást.

Magyarországnak az EU felé tett vállalásai értelmében 2015 végére kell a szennyvízelvezetéssel és -tisztítással kapcsolatos összes feladatának eleget tennie. A KVM által elkészített nemzeti települési szennyvíz-elvezetési és -tisztítási megvalósítási program azzal számol, hogy 2003 és 2015 között – tavalyi árakkal számolva – összesen mintegy 948 milliárd forintot kell a kitűzött célok teljesítésére fordítani, s ekkorra a hazai lakosság legalább 85 százalékának kell biztosítani a csatornába bekötés és a korszerű szennyvíztisztítás lehetőségét. A program első üteme értelmében a környezetileg érzékeny területeken 2008 végére minden 10 ezer lakosegyenérték feletti települési agglomerációban ki kell építeni a gyűjtőhálózatokat. Ekkorra a már elvezetett települési szennyvizet mindenhol legalább biológiai fokozatú tisztításnak kell alávetni, az érzékeny területeken fekvő, 10 ezer lakosegyenérték feletti településeken pedig erre az időpontra a legszigorúbb tisztítást is be kell vezetni.

Több mint hat és félmillió amerikai vár segítségre

Soha nem látott szintre nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány alatt.

2,9 százalékos államháztartási hiánnyal számolnak

Magyarország EDP-jelentése 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 67,4 százalékos államadóssággal számol 2020-ra.

Munkahelymegtartó bértámogatást szorgalmaz az MKIK

Az MKIK ágazati szintű munkacsoportokat állított fel a kereskedelem, logisztika, élelmiszergazdaság, ipar, turizmus és pénzügy területén.

Pirelli-alelnök: azonnali tőkeinjekcióra van szüksége a nyugati piacoknak

Marco Tronchetti Provera szerint az európai és nyugati gazdaság újraindulása fokozatos lesz, de ehhez minél gyorsabb tőkeinjekció kell.
Világgazdaság Piactér