Eladó a Hunguest?

Turizmus | Vállalatok
Jászai Gellértnek, a Konzum elnökének megbízásából világítják át ügyvédek a Hunguest Hotelst. A Konzum új céget hozott létre, közgyűlésre készül, és az árfolyama is emelkedett.

KZH Invest Kft. néven egyszemélyes vagyonkezelő céget hozott létre a Konzum Nyrt. – jelentette be a tőzsdei társaság a hét elején. Mindez azért különösen érdekes, mert a Népszabadság szerint Jászai Gellértnek, a Konzum Nyrt. elnökének a megbízásából világítják át ügyvédek a Hunguest Hotels szállodaláncot. A Turizmus.com szakmai portálnak a Hunguest vezérigazgatója, Hülvely István annyit mondott, hogy valóban felkérte a vállalati központ munkatársait és a házak vezető munkatársait, hogy működjenek együtt a cégnél folyó due diligence eljárás során, de a potenciális befektető kilétéről nem beszélt. A Népszabadság értesülését a lapnak Jászai nem kívánta kommentálni, de nem is cáfolta.


Az üzletember nem először érdeklődik a Hunguest iránt, Jászai az SCD tulajdonos-elnökeként a Balatontourist 23 kempingjéből, a szállodaláncból és a tóparti reptér üzemeltetéséből a legnagyobb hazai turisztikai vállalkozást hozta volna létre, azonban végül az üzlet meghiúsult. Az SCD a balatonparti érdekeltségeket eladta, a kempingek – részben a vevő későbbi felszámolása során – különböző tulajdonosokhoz kerültek, bár jó részüket továbbra is a Balatontourist üzemelteti. A sármelléki repülőteret Hévíz városa viszi tovább, míg a légikikötő eszközei Széles Gábor érdekeltségéhez kerültek.Jászai Gellért megvált ingatlanbefektetéseitől is, és egy éve került a Konzum Nyrt. élére. A tőzsdei társaság tavaly valamivel 2 milliárd forint alatti árbevételt ért el, leginkább építőanyag-kereskedésből, míg a bevétel kisebb hányadát (8,5 százalékát) a cég tulajdonában lévő pécsi Konzum Áruház, illetve az itteni irodák bérbeadása tette ki. A társaság tavaly eladta tulajdonostársainak a Tüzépkerben lévő részesedését is, és az április 26-i közgyűlésre készült mérlegbeszámoló szerint a cég „az elkövetkező évekre új üzleti stratégiát dolgozott ki”. Eszerint a fő feladat a „befektetésszervezés, menedzselés, tőkebevonás” lesz, míg az „új üzleti stratégia megvalósításával a társaság eredményesebb működése, a részvényesek hosszabb távú érdekeinek védelme várható”. A befektetők láthatóan értékelték is a jelentést: a Konzum árfolyama ugyanis kiszabadult a mélypontról, és 22–24 forint között ingadozik, ami 10 százalékos emelkedés az egy hónappal ezelőtti állapotokhoz képest.


A Hunguest Hotels azonban mai állapotában nagy falatnak tűnhet a cégnek. A szállodatársaság legnagyobb tulajdonosa továbbra is a Forrás Nyrt.-n, az Arago Holindgon és a svájci Lemisa Holdingon keresztül Leisztinger Tamás. A cég 2014-ben 12,7 milliárd forintra növelte árbevételét, adózott eredménye 1,5 milliárd forint felett volt, eszközállománya 34 milliárd forintra rúgott a legutolsó mérleg szerint, míg a saját tőkéje 17 milliárd forint volt. A 14 milliárdos kötelezettségállományból 6 milliárd volt rövid lejáratú hitel. A társaság hálózata 18 saját (ebből két külföldi) és négy franchise hotelből áll.

Hajlandó több adót fizetni a világ egyik leggazdagabb embere

Jeff Bezos, az Amazon vezetője támogatja a Biden-kabinet társasági adó emelésére tett javaslatát.

Első gazdasági nagyhatalomként Kína vezeti be a digitális pénzeket

A virtuális fizetőeszközök már egy ideje bevett szokásként vannak jelen például a kínai építőiparban.

Megemelik az IMF-nél tartott tartalékokat

A tartalék segíthet annak a harmincnál is több országnak, amelyek adósságproblémákkal küzdenek, vagy ennek a küszöbére sodródtak.

A fertőtlenítőszerek iránti kiugró kereslet repítette a Florint

Tavaly 1,3 milliárd forintos beruházást hajtott végre a szegedi Florin Zrt., amely az idén további 2,5 milliárdból fejleszt.
Világgazdaság Piactér