Új ígéretet tett a kormány, kinek az éve lesz 2016

Vállalatok

A Nemzetpolitikai Államtitkárság célirányos pedagógiai programjainak sorában 2016-ot a külhoni fiatal magyar vállalkozók évének szánja – jelentette be Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Dunaszerdahelyen.


Az államtitkár felidézte: a szakképzés éve programot 500 millió forintos keretösszegből indították el – ami többszöröse volt az előző évi külhoni felsősök éve program költségvetésének -, és e szakképzési keretből mintegy 70 millió forintot használtak fel a Felvidéken. Hozzátette: a teljes keretösszeg nagyobb hányadából, mintegy 340 millió forintból fejlesztések valósultak meg, tanműhelyeket, tangazdaságokat hoztak létre, a fennmaradó részt pedig egyebek mellett kutatásokra, továbbképzésekre és ösztöndíjakra fordították.


“Jónak értékelem ezt az esztendőt, mivel körülbelül tízezer diákot és pedagógust tudtunk elérni” – értékelte Potápi Árpád János a külhoni magyar szakképzés éve program eredményeit, megjegyezve: a határon túli régiókban mintegy harmincezren tanulnak magyarul vagy részben magyarul a szakképző intézményekben. Rámutatott: az elmúlt időszakban a külhoni szakképzés trendje beilleszkedett a magyarországi folyamatokba, ahol a szakképzés megreformálását az egyik legnagyobb feladatként kezelik.


A nemzetpolitikáért felelős államtitkár – azzal kapcsolatban, hogy 2016-ot a külhoni fiatal magyar vállalkozók évének szánják – rámutatott: a döntés egyebek mellett arra épít, hogy a fiatal magyar vállalkozók érték- és munkahelyteremtő munkájának támogatása által elő lehet segíteni a külhoni magyar régiókban élők otthonmaradását és szülőföldjükön való érvényesülésüket.


Potápi Árpád János az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a külhoni fiatal magyar vállalkozók éve célirányos program keretösszege legalább 500 millió, de jó esetben akár egymilliárd forint is lehet. Hozzátette: az idei programok megvalósítása során a külhoni magyar pedagógusszövetségek voltak a partnerszervezeteik, ezt jövőre szeretnék kibővíteni az ipari és mezőgazdasági kamarákkal.

MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

09:20
Gazdaság

Több sebből is vérzik az atomegyezség

A nagyhatalmak megpróbálják rábírni Donald Trump amerikai elnököt, hogy ne mondja fel az Iránnal kötött nukleáris megállapodást.
09:03
Gazdaság

Egyre több pénzt keresünk

A bruttó és a nettó keresetek júliusban egyaránt 13,1 százalékkal, az év első hét hónapjában pedig 12,6 százalékkal nőttek a KSH adatai alapján.
Világgazdaság Piactér