Újabb százhúsz ügyfél fut a pénze után

Vállalatok

Valószínűleg Cipruson kell pereskedniük az IronFX Global Ltd. ügyfeleinek, ha hozzá akarnak jutni a pénzükhöz. Egyre több magyar károsult várja hiába, hogy fizessen neki a brókercég, január vége óta ugyanis újabb 120 ügyfél panaszolta be a társaságot a Magyar Nemzeti Banknál (MNB). A ciprusi székhelyű befektetési céggel kapcsolatos megkeresések többsége angol nyelvű formanyomtatványon érkezett, az ügyfelek ugyanis valószínűleg nemcsak az MNB-nél, hanem más európai jegybankoknál és felügyeleteknél is panaszt tettek olyan országokban, ahol szintén működik az IronFX. A magyar panaszok száma februárban megközelítette az ötvenet.
Nem ez az első eset, hogy az IronFX azzal kerül be a hírekbe, hogy nem akar fizetni a klienseknek. A jegybank múlt szeptemberben is kiadott már egy hasonló témájú közleményt. Abban az állt, hogy 2015 márciusától 75 megkeresés érkezett be a jegybankhoz, hogy az ügyfelek nem jutnak hozzá a pénzükhöz. A brókercég arra hivatkozott: belső vizsgálat folyik náluk, amelynek végéig felfüggesztik a kifizetéseket.


Az MNB viszonylag keveset tehet a hazai ügyfelekért, mivel az IronFX Magyarországon csak határon átnyúló szolgáltatást végez, így a cég nem a magyar jegybank, hanem a ciprusi felügyelet (CySEC) hatáskörébe tartozik, a működését is az vizsgálja. A CySEC már régóta tud a problémákról, tavaly augusztus 6-án jelentették be, hogy a vizsgálatot indítottak a befektetési cég ellen emiatt, ennek az eredményéről azonban még nincs hír.
Mivel a külföldi cég nem tagja a Befektető-védelmi Alapnak (Beva), a magyarországi befektetőkre vonatkozó kártalanítási szabályok sem vonatkoznak rá. Kártérítést szintén csak Cipruson remélhetnek a pórul járt ügyfelek. A CySEC eljárásrendje szerint elsőként a pénzügyi szolgáltatónál, vagyis az IronFX-nél kell panaszt tenniük. Ha a szolgáltató a panaszt elutasítja, vagy nem intézi el megfelelően, akkor a ciprusi pénzügyi ombudsmanhoz lehet fordulni, aki peren kívüli vizsgálati hatáskörrel rendelkezik. Ha ez sem vezet eredményre, a ciprusi bíróságon lehet kártérítési pert indítani.


Az MNB egyébként rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy a határon átnyúló szolgáltatást végző cégeket nem felügyelik a magyar hatóságok, és a befektetővédelem hazai szabályai sem vonatkoznak rájuk. Még akkor is lehetséges, hogy külföldre kell menniük a károsultaknak, ha az adott cég fiókteleppel rendelkezik Magyarországon. Ez történt legutóbb az Astra biztosító esetében, amelynek nem kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező ügyfelei a román biztosítási garanciaalaptól remélhetnek csak kártérítést.

10:12
Gazdaság

Ha most nincs munkája, akkor már nagyon nehezen lesz

Többen dolgoznak Magyarországon, mint egy éve, és csökken a munkanélküliségi ráta. Elemzők szerint akiknek most nincs munkájuk, azok már nagyon nehezen fognak találni.
06:20
Gazdaság

Még évtizedekre vagyunk a magyar eurótól

Magyarország akár be is vezethetné az eurót, mert minden kritériumot teljesített, de a gazdasági tárcának és a jegybanknak más megfontolásai vannak.
Világgazdaság Piactér