Útdíjhitel: már egymilliárd

Vállalatok
Eddig több mint 900 járműre igényeltek forgóeszközhitelt az Útdíj Hitelprogram keretében a hazai fuvarozók. Jelenleg 70 irodában köthetnek szerződést a vállalkozók, a tervek szerint mintegy 100 helyszínen lesz erre lehetőség.

Folyamatosan intenzív az érdeklődés a fuvarozók számára elérhető, a használatarányos útdíj fizetéséhez felhasználható forgóeszközhitel iránt – mondta el érdeklődésünkre Krisán László, a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. vezérigazgatója. Az augusztus 16-tól elérhető konstrukciót eddig több mint 900 járműre igényelték, így a teljes hitelösszeg közelíti az egymilliárd forintot. Krisán László közlése szerint közel 70 irodában foglalkoznak az állami kezességvállalás mellett nyújtott hitellel, de a tervek szerint összesen majd mintegy 100 helyszínen lesz lehetőség személyes konzultációra, illetve igénylésre is.


A hitelkonstrukcióhoz az állam kamattámogatást biztosít, amelynek köszönhetően a hitel nettó kamata jelenleg 5,3 százalék, teljes költsége pedig 6,4 százalék körül alakul. Mivel a fuvarozó vállalkozások hitelképessége banki szempontból meglehetősen gyengének számít, így egyéb piaci hiteleket csak kevesen tudnak igénybe venni (vagy csak nagyon magas kockázati felár mellett), ezért a speciálisan számukra kialakított konstrukció már önmagában is segíti versenyképességüket – tette hozzá Krisán László. A szakember közlése szerint kiemelten fontos, hogy a fuvarozók – akiket érzékenyen érint az útdíj fizetési kötelezettség – a piacon elérhető legjobb kondíciókkal jussanak segítséghez, ezért a bevett banki gyakorlattól eltérően az Útdíj Hitelt kezdő vállalkozások is igényelhetik, az adható összeget nem korlátozza a vállalkozás múltbeli árbevétele, vagy bankszámlaforgalma.


„Az, hogy a hitel kedvezményes, nem mentesíti a KAVOSZ Vállakozásfejlesztési Zrt.-t a törvényi szabályozás alól, ennek megfelelően a szokásos piaci hitelbírálatot kell elvégezni” – hangsúlyozta Krisán László. Az eddig beérkezett hitelkérelmek túlnyomó többségét tudták teljesíteni, azonban a jogszabályi előírásoknak megfelelően több szempontot vizsgálniuk kell a KAVOSZ VF szakembereinek, és amennyiben a fuvarozók ezeknek nem felelnek meg, nem folyósíthatják számukra a kért összeget. Kizáró tényezőnek számít, ha az adott vállalkozás nem jogosult állami támogatás lehívására, például felszámolási eljárás folyik ellene, vagy lejárt köztartozása van.


Bár a kedvezményes forgóeszközhitelhez sem ingatlan, sem ingó fedezet nem szükséges, szigorúan vizsgálják a kérelmező fizetőképességét. Ez azért rendkívül fontos, mert ha a nemfizetők miatt az állami kezesség beváltása elér egy meghatározott szintet, az Útdíj Hitelprogram leáll, tehát a többi jól fizető fuvarozó sem tud új hitelekhez jutni.– mutatott rá Krisán László.


A program keretében útdíj fizetésre kötelezett gépjárművenként legfeljebb egymillió forintos rulírozó forgóeszközhitelt igényelhetnek a fuvarozók. Mivel egyelőre csak néhány hete érhető el a konstrukció még nem lehet megállapítani, hogy jellemzően mekkora vállalkozások élnek majd a lehetőséggel, a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. vezetőjének közlése szerint azonban eddig többségében kisebb cégek igényelték, de van olyan hitelfeligénylő is, amelynek több mint 20 tehergépjárműve van.


A magyar kormány még június közepén döntött úgy, hogy a magántulajdonos árufuvarozók versenyképességének javítására bevezetnek egy e-útdíj fizetésre használható, államilag támogatott forgóeszközhitel konstrukciót. Az intézkedés célja, hogy a kis- és középvállalkozó fuvarozóknak ne okozzon likviditási nehézséget az útdíjfizetés bevezetése.

Eddig 26 milliárdot autóztak el

Augusztus végéig összesen 25,931 milliárd forint volt a megszolgált útdíj, vagyis a fizetésre kötelezettek által megtett útszakaszok után fizetendő tarifa. Ez azt jelenti, hogy a júliusi 14 milliárd forint után augusztusban 12 milliárd forint volt az e-útdíjból származó bevétel. A visszaesés nem érte váratlanul a szakembereket, hiszen az augusztus a nyári szabadságolások miatt a fuvarozásban is visszafogottabb hónapnak számít. Az őszi hónapokban lényegesen nagyobb forgalom várható, és az eddigi eredmények alapján tarthatónak tűnik a fél évre tervezett 75 milliárd forintos bevétel.


MAGYAR VÁLLALATOK, CSALÁDI VÁLLALATOK - HOGYAN LEGYÜNK SIKERESEK?

Nekik már sikerült. Mi van a sztori mögött? Szeptember 28-án Balogh Levente, Gablini Gábor elárulja.
Részletek: rendezvenyek.vg.hu

22:00
Gazdaság

Nagy üzlet lesz a mesterséges intelligencia a régióban is

Gyors növekedés várható régiónkban a mesterséges intelligenciára épülő megoldások piacán, a közeljövőben pedig itthon is elkezdődhet a terület egyik úttörője, a Watson üzleti célú felhasználása.
09:20
Gazdaság

Több sebből is vérzik az atomegyezség

A nagyhatalmak megpróbálják rábírni Donald Trump amerikai elnököt, hogy ne mondja fel az Iránnal kötött nukleáris megállapodást.
Világgazdaság Piactér