Világszerte több áram kell

Energia | Vállalatok

Az egyes térségekben tapasztalható gazdaságélénkülés, illetve ennek prognosztizálható folytatása, és az egyre erősebben jelentkező környezetvédelmi aggodalmak szinte megoldhatatlan feladat elé állítják a világ energiaiparát. Egyrészt például Ázsiában egyre több energiára, áramra és gázra van szükség, az Egyesült Államok étvágya sem csillapodik, és az európai országok fogyasztása sem csökken, részben – például – a klimatizálás eredményeként. Viszont az uniós országok igen szigorú környezetvédelmi vállalásokat tettek, részben Kiotóban, részben a közösségen belül. Ennek megfelelően pédául december 31-vel le kell állítani az összes régi szenes erőművi blokkot, csak azok üzemelhetnek tovább, amelyek teljesítik a rendkívül szigorú kén- és szén-dioxid-kibocsátási normákat. Magyarországon a Mátrai Erőmű Rt., illetve a Vértesi Erőmű Rt. oroszlányi erőműve készült fel erre. A retrofitprogramok jelentős forrásokat igényelnek, és tisztán piaci alapon igen kockázatosak, ezért számos szenes blokkot Magyarországon és Európában is inkább más tüzelőanyagra állítanak át. Első helyen áll a földgáz, de számos helyen a biomasszát választották.

Egyelőre állják a sarat a vállalkozások

A következő egy-két hónapban várhatóan drasztikusan esnek a cégalapítások, de az elhúzódó túlélési küzdelem miatt a megszűnések száma csak később lódulhat meg.

Történelmi csúcson a norvég munkanélküliség

Norvégiában az eddigi rekordot az 1930-as évek elején, a nagy gazdasági világválság idején jegyezték fel.

Szárnyra kapott a netes vásárlások piaca a járvány hatására

Egyre szívesebben végzik a magyarok webshopon keresztül a napi bevásárlást. Sok kereskedőt az online értékesítés menthet meg.

Tizenhárom klubot fizetésképtelenség fenyeget a Bundesligában

Hét klubbal szemben május végén csődeljárás indulhat, amennyiben addig sem indul újra a labdarúgóélet Németországban.
Világgazdaság Piactér