Visszaszívott csőtender

Energia | Vállalatok
Holnaptól tesztelhetik a magyar–szlovák gáztranzitvezetéket, de a közelgő kereskedelmi üzemre kiírt kapacitáskiosztási szabályzatát érvénytelenítette a Magyar Gáz Tranzit Zrt. Az FGSZ már vizsgálja, hogy újraindíthatja-e az Ukrajnába történő gázszállítást, amely nélkül – úgy tudjuk – havi 1-1,5 millió eurótól esik el

A Magyar Gáz Tranzit Zrt. (MGT) visszavonta a magyar-szlovák tranzitvezeték kapacitásai kiosztását szolgáló, úgynevezett Open Season eljárás szabályzatát, azaz: 15 nappal a kereskedelmi üzem kezdete előtt még nyitott, hogy kik és milyen arányban használhatják majd a csövet. Az új szabályzatot ma teszik közzé.


Ugyanilyen közleményt adott ki az MGT szlovákiai partnere, az Eustream is. Indoklásuk szerint azért érvénytelenítették a szabályzatot, mert a hatáskörükön kívül eső okokból „a vezeték Open Season szabályzatával kapcsolatban jelentős módosítási igények léptek fel”. Úgy tudjuk, ez a „módosítási igény” annyi, hogy meg kell szerezni az eljáráshoz szükséges energiahivatali engedélyt, amit eddig elmulasztottak. Megkérdeztük a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt, hogy valóban ez-e a probléma, de válaszként csak az MGT bejelentésére hívták fel a figyelmünket.


A kereskedelmi üzem azonban így is megindulhat január 1-jén egy újabb, gyorsított Open Seasonra, és a vezeték – információink szerint – csütörtökön, vagyis alapos késéssel in duló tesztjére alapozva.
A magyar–szlovák összekötő átadásával az országba hozható gáz révén a ma még keresleti gázpiacunk kínálativá válhatna, erősödne a verseny, eshetnének az árak. Gázpiacunk keresleti voltát igazolja, hogy a hazai gáztőzsdei árak érdemben magasabbak, mint az ausztriaiak. Ez egyébként ma sem lenne így, ha Ausztria felől annyi gázt hoznának a kereskedők az országba, amennyit a HAG vezeték lehetővé tesz. Csakhogy kapacitásainak jelentős részét néhány erős piaci szereplő ellenőrzi, amelyek piaci érdekeivel ellentétes a belföldi kínálat bővítése, és az árak lejjebb engedése. Az is az érdekeik ellen való, hogy a magyar-szlovák tranzitvezetéken induló import rontsa az üzletüket.


Hamarosan újraindulhat a Magyarországról Ukrajnába történő gázszállítás, mert megszűnt az a technikai ok – vagyis már nem érkezik napi 24 millió köbméternyi orosz gáz az országba –, ami miatt szeptember 26-án le kellett állítani. A behozatal az importnövelés előtti, napi 12-15 millió köbméteren áll. Úgy tudjuk, a kivitel szüneteltetése miatt az FGSZ havi 1-1,5 millió euró tranzitbevételtől esik el. Az erre vonatkozó kérdésünkre a társaság nem adott választ (ez üzleti titok), de megtudtuk, hogy már vizsgálják, hogy még fennállnak-e még az ukrajnai kiszállítás határozatlan időre történt megszakítását kiváltó okok. „Ha megalapozottan megállapítható, hogy a külső körülmények tartós megváltozása lehetővé teszi a szállításokat, akkor az FGSZ megteszi a szükséges intézkedéseket, és erről hivatalos formában tájékoztatja a rendszerhasználókat” – állt a válaszban.

Régi üzlet, új feltételekkel

Értesülésünk szerint magyar oldalon ugyanúgy a GdF kész a kivitelre, mint szeptember 26. előtt. A cégnek azóta van Ukrajnába eladható gáza, amióta eladta a gázkereskedelemben erős MET-nek a Dunamenti Erőművet. Nyitott az üzletre az ukrán Naftogaz is, de már jobbak a pozíciói. A társasághoz közelálló forrásunk azt mondta, hogy mivel Ukrajna Szlovákia felől már jóval több gázt kap, mint korábban, Magyarország felől is csak olyan áron, olyan szállítási tarifák és feltételek mellett – tehát nem megszakíthatóan – vásárolna, mint Szlovákia felől.


Hamarosan autóval is lehet fizetni

Egy szolgáltatás lehetővé teszi, hogy egy járműfelismerő rendszerrel automatikusan megoldható legyen a fizetés két másodperc alatt, érintésmentesen.

A gazdaságot is megfertőzte a Kínából indult járvány

Az egész világgazdaságra érezteti hatását a betegség – véli a szakértő.

Új utakon az ingatlanbefektetések

Az urbanizáció felgyorsulása, az elöregedés, az e-kereskedelem és általában a technológia térhódítása új befektetési lehetőségeket kínál az ingatlanszektorban.

EU-csúcs: egyelőre nincs megállapodás az uniós költségvetésről

A hétévente zajló költségvetési tárgyalások az unió előtt álló újabb kihívások miatt minden alkalommal egyre bonyolultabbá válnak.
Világgazdaság Piactér