Zöldmegtakarítások

Ipar | Vállalatok
Milliárdokat veszít a magyar ipar hulladék és szennyezés formájában, holott jelentős megtakarítások érhetőek el - fejtette ki Tóth Gergely, az International Network for Environmental Management magyar tagszervezete, a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület (Követ-INEM Hungária) ügyvezetője.

Milyen célokkal jött létre az egyesület, illetve milyen eredményeket sikerült elérni?

Azzal a céllal alakultunk meg 1995-ben, hogy a vállalatok körében lehetővé tegyük a környezettudatos vállalatirányítás terén szerzett tapasztalatok cseréjét. Kutatásainkban olyan módszerek kidolgozására törekszünk, amelyek környezeti és gazdasági szempontból egyaránt hasznosak. Társult tagjaink egyetemi tanszékek, nonprofit szervezetek. Oktatási programokat szervezünk felső vezetőknek, rendezvényeinket is a megelőző környezetvédelem iránti elkötelezettség jegyében tartjuk. Tanácsadói tevékenységünk során igyekszünk megtalálni azokat az intézkedéseket, melyekkel jelentős megtakarítások érhetőek el az egyes cégeknél.

Mekkora összeget fordítanak a magyarországi vállalatok környezetvédelmi beruházásokra?

A KSH adatai szerint az iparvállalatok Magyarországon 2000-ben 132 milliárd forintot fordítottak környezetvédelmi célú kiadásokra. Ez az összeg a GDP egy százaléka, ami nemzetközi összehasonlításban magas arány. A beruházások értéke 54 milliárd forint volt, ami az összes beruházás 5,3 százaléka. Azonban a magyar ipar évente 660-2000 milliárd forintot veszít el hulladék és szennyezés formájában. Ebből viszonylag egyszerű és kevésbé költséges intézkedésekkel évi 130-260 milliárd megtakarítható lenne. Emellett fontos, hogy a környezetbarát alternatívák beépüljenek a vállalati döntésekbe. Pénz helyett gondolkodásbeli változásra lenne nagyobb szükség.

Milyen terveik vannak a jövőre vonatkozóan?

Egyesületünk hosszú távú célja a vállalatok és egyéb szervezetek fenntarthatóvá válásának segítése. Nagyobb hangsúlyt kívánunk fektetni – a környezetvédelem mellett – a cégek társadalmi felelősségére. Ennek kapcsán kézikönyv megjelentetését tervezzük. Jobban kívánjuk propagálni képzési programjainkat is.

Kik lehetnek az egyesület tagjai, és ez milyen előnyökkel jár?

Követ-tag lehet minden olyan szervezet, amely elfogadja alapszabályunkat és magatartási kódexünket. Tagjaink között állami vállalat (Magyar Posta), multik (Audi, Sony), kisvállalkozások (Pannonsolar) és környezeti szolgáltatók (Biokom) egyaránt szerepelnek. A tagok szakmai segítséget kapnak tőlünk. Segítünk az említett megtakarítások azonosításában. A Budapesti Erőmű vagy a Denso fenntarthatósági jelentésének tanúsítása nemzetközileg is a legjobbak között jegyzett, talán a Követ tanúsításának is köszönhetően. Sikeresen működtünk közre a Denso Manufacturing Kft. teljesítményértékelő rendszerének kidolgozásában is. A Mol kiemelt támogatója az Ablakon bedobott pénz című kiadványunknak, amely második alkalommal jelenik meg. Az esettanulmányokban, a cég rövid leírása mellett, a főbb környezetvédelmi intézkedések, végül ezek hatása kap helyet. A közölt adatokból látható, hogy ezek a beruházások rövid időn belül megtérülnek. A tagvállalatoknak jó hírüket keltjük, de csak akkor, ha meg vagyunk győződve arról, hogy a szavak mögött tettek is vannak. A külföldi statisztikák azt mutatják, hogy az üres zöldre mosás anyagilag sem éri meg, mivel a valóban környezettudatos cégek piacilag is életképesebbek.

Lassulást jelez az építőipar alakulása

Jelentősen veszített lendületéből a fejlesztések bővülése a múlt év utolsó három hónapjára, így kérdéses, hogy két számjegyű lesz-e a szektor növekedése.

Egyre sürgetőbb az egységes Google-adó

A nemzetállamonként eltérő szabályozás versenyhátrányba hozhatja az uniós cégeket.

Hamarosan autóval is lehet fizetni

Egy szolgáltatás lehetővé teszi, hogy egy járműfelismerő rendszerrel automatikusan megoldható legyen a fizetés két másodperc alatt, érintésmentesen.

A gazdaságot is megfertőzte a Kínából indult járvány

Az egész világgazdaságra érezteti hatását a betegség – véli a szakértő.
Világgazdaság Piactér