Mostanra széles körben ismert tény, hogy a fintech szektor leszálló ágban van. A visszaesést jelentős mértékben a globális makrogazdaság lassulása, a növekvő és az orosz–ukrán háború okozta bizonytalanság váltotta ki. 

Ahogy a jó híreket egykor, úgy most a rosszakat reagáljuk túl

Nem csak külső tényezők vezettek azonban ide. Több alszektorban is kérdések övezik a vállalatok nyereségtermelő képességét. A legismertebb fintechek többsége máig veszteséges, úgy, mint a Revolut, vagy a világ legnagyobb BNPL szolgáltatója, a Klarna. A nehézségek közepette egyre többen teszik fel a kérdést, hogy miként érhet súlyos dollár tízmilliárdokat egy veszteséges cég. Ennek eredménye az is, hogy a Klarna értékeltsége nemrég 45,6 milliárdról 6,7 milliárd dollárra, alig hetedére csökkent. 

A kockázati tőkések körében megfigyelhető pesszimizmus helyenként már eltúlzottnak tűnik. Noha a makrogazdasági tényezők negatív hatást gyakorolnak a rövid távú kilátásokra, a nagyobb fintechek többsége változatlanul jelentős növekedési potenciállal rendelkezik. Észszerű dolog elvárni, hogy előbb-utóbb ezek a vállalatok profitábilissá váljanak, de sokan könnyen elfelejtik, hogy a startupok esetén ez nem megy egyik napról a másikra.

Money with chess,gold unicorn chess and business chart ,Business concept, Money with chess,gold unicorn chess and business chart ,Business concept, hitel, tőke,
Fotó: Getty Images

Népszerű menekülőutat kínálnak a hitelezők

Emiatt egyre nehezebb úgy tőkéhez jutni, hogy az ne járjon együtt a cég értékének csökkenésével. A fintechek érdekes választ adtak erre a kihívásra. Az érettebb szereplők nagy számban vesznek fel hiteleket a költséges kockázati tőke helyett. A kisebbek számára ez nem olyan erős opció, mivel ők nehezebben tudják igazolni hitelképességüket, így marad a feladat, hogy meggyőzzék a VC-ket. A nagyokkal viszont már más a helyzet, ezt az augusztusi adatok is jelzik.

Egy év alatt nagyot fordult a világ

A tavaly augusztusi finanszírozási ügyletek 9 százaléka a maradék 91 százaléka tőkebevonás volt. Mostanra ez az arány elmozdult a hitelek felé, idén augusztusban már 17–83 volt a megoszlás. Ez viszont még csak a darabszám, ami nem változott drasztikusan, hiszen a kisebb fintecheknek továbbra is a VC-knél kell kopogtatni.

A finanszírozási volumen tekintetében sokkal drámaibb az átalakulás. Tavaly augusztusban a fintechek által kapott friss források 12 százaléka származott hitelekből, 88 százaléka pedig tőkebevonásokból. Mostanra teljes fordulat következett be, a hitelek viszik a prímet 66 százalékkal, a tőkebevonások részesedése pedig mindössze 34 százalékra esett vissza. Emlékezzünk, mindez úgy történt meg, hogy az ügyletek 83 százaléka továbbra is tőkebevonás, de ezek méretüket tekintve sokkal kisebbek. 

Vagyis a nagyobb finanszírozási ügyletek mostanában döntő többségben hitelek.

Augusztusban ez azt jelentette, hogy a tizennégy legnagyobb finanszírozási esemény közül mindössze egy volt tőkebevonás, a maradék mind hitel. Ez az eredmény korábban elképzelhetetlen lett volna és jelzi, hogy a befektetők pesszimizmusára hasonló óvatossággal reagált maga a szektor is.

A felek megtalálják egymásban a számításaikat

A jelenség egyébként teljesen logikus. A fintechek nem akarnak úgy új befektetőket szerezni, hogy ehhez el kell fogadniuk a piac pesszimista értékelését. Az érettebb szereplők már nem szorulnak rá úgy a befektetők szakértelmére és kapcsolati hálójára, így megtehetik, hogy inkább hitelt vesznek fel. 

Az, hogy ezt hirtelen ennyien megteszik, a biztonságra való törekvés eredménye. Ha megvárják, amíg elfogy a pénzük, már túl nagy kockázatot jelentenek és nem kapnak hitelt kedvező feltételek mellett. Ezzel egyúttal magukra fogadnak, hiszen ha sikerül növekedniük, a hozam döntő részét megtarthatják. A hitelezőknek a tőkeösszeg mellett csak a kamatokat kell visszafizetniük. Ha időközben a cég mérete többszörösére növekedett, az a tulajdonosoknak teremt értéket. Ezzel szemben a befektetőket tulajdonrészükkel arányosan megilleti az értéknövekedés is. 

A hitelezők sem járnak rosszul.

Őket baj esetén előbb fizetik ki, mint a befektetőket, így amennyiben biztosnak látják egy vállalat jövőjét, korrekt kockázatok mellett szállhatnak be. Ha pedig most optimális pénzforrást jelentenek számukra, később folytatódhat az együttműködés, ami további bevételekhez vezet. Elmondható, hogy a jelenlegi helyzet – bár idővel elkezd majd visszafordulni – mindenkinek előnyös.

A Peak kutató és tanácsadó csapata minden hónapban átfogó körképet készít a fintech világ mozzanatairól, azok bankszektorra, biztosítókra, IT szektorra és kormányzati szervekre gyakorolt hatásairól. A tanulmányokban részletesen foglalkoznak a külföldi piacok legsikeresebb üzleti megoldásaival, valamint kitérnek ezek hazai megvalósíthatóságára is.