Az angyalok az égbe törnek

Közelkép | Vélemény
Bár tagadja, titkon a Skype-éhoz hasonló sikert álmodik magának és cégének Simó György, a Day One Capital Zrt. ügyvezető partnere. Hiszi: sok siker azért megy még csírájában veszendőbe, mert hiánycikk a pénz, a hozzáértés, a megfelelő kapcsolati háló és a kellő figyelem.

„Nagy ötletek Európában is vannak, csak mi valamiért az amerikai garázsokban történt csodákról szeretünk beszélni; a Skype egy dán és egy svéd fiatalember együttműködésének eredménye, s legutóbbi tulajdonosa ez év májusában 8,5 milliárd dollárért adta el a Microsoftnak” – magyarázza a lelkesedését. S szemmel láthatólag annyira örül a Day One Capital megalakulásának, hogy nem fél semmitől.
Magyarország első bejegyzett üzleti angyal befektetőitőke-alapját indítja hamarosan útjára partnereivel: Straub Elekkel, a Magyar Telekom volt vezérigazgatójával, Kákosy Csaba egykori gazdasági miniszterrel és az amerikai kockázatitőke-befektetési tapasztalatokkal rendelkező, most a PortfoLionnál befektetési igazgatóként dolgozó Molnár Andrással. A cégalapítással szervezett és intézményesített kereteket teremtettek befektetéseik tökéletes transzparenciájához.
Az üzleti angyal szerep felvállalása különösen azért fontos, mert erre van szükségük azoknak a vállalkozásoknak, amelyeket felkarolni szándékoznak. Deklaráltan a Jeremie kockázatitőke-programban meghatározott vállalatméret alatti piaci szegmenst célozták meg. „Ezeknek a cégeknek egyszerre kellenek pénzügyi befektetők és mentorok, nem véletlen, hogy ehhez értő üzleti angyalok álltak össze” – mondta. Az alapítók további befektetőket keresnek, akik megfelelő szakmai, kapcsolati és pénzügyi hátterük mellett akár idővel és munkával is hajlandók hozzájárulni egy-egy vállalkozás sikeréhez.
Hogy hol fektetnének be? Simó György már sorolja is az esélyes területeket: online ipar, távközlés, média, egészségügy, biotechnológia és energia. Eddig harminc céget vizsgáltak meg, s biztos benne, több száz vállalkozással tárgyalnak majd, mielőtt az összes befektetésüket kihelyezik. Az alapítók éves szinten átlagosan 20-30 százalékos profittal számolnak, és nem aggasztja őket a jelenleg észlelhető technológiai turbulencia.
Mi késztette arra, hogy üzleti angyal legyen? „Semmiből felépíteni valami figyelemre érdemeset, az kivételesen nagy dolog és nagy kaland egyszerre” – mondta. Eddigi pályafutása során már többször volt erre lehetősége. „Vonzanak az új dolgok – tette hozzá –, s az is igaz, jó olyasmit csinálni, ami még nincs Magyarországon, de lennie kellene.”

Névjegy

Simó György (44)
Az ELTE-n, szociológia szakon végzett. Csaknem 10 évig dolgozott a médiában. Az Origo portál alapítója. 1999-től a MatávNet, a későbbi T-Online programigazgatója, vezérigazgatója, a Magyar Telekom vezetékes és online üzletágának vezetője. Kiemelt szerepet játszott a széles sávú internet elterjesztésében. 2009 áprilisától üzleti angyalként és tanácsadóként tevékenykedik. Két fiú édesapja.

A végső győzelemért küzdene az Uber az adóelkerülés Bajnokok Ligájában

Az adóelkerülést a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó holland adókedvezmények tették lehetővé, a vállalat évekig működhet adómentesen.

Conor McGregor tehette zsebre a legtöbbet a sportolók közül

A koronavírus-járvány ellenére is rekordközeli összeget vihettek haza a legjobban fizetett sportolók.

A vártnál is nagyobb az amerikai infláció

Áprilisban több mint 12 éve nem látott ütemben emelkedett az infláció az Egyesült Államokban.
Világgazdaság Piactér