Egy milliárdos a szomszédból

Vélemény

Azoknak, akik először találkoznak vele, kissé meglepő lehet Kovács Bence János közvetlensége: bár a Grupo Milton és a Logistic Land elnöke egy tavalyi toplistán a 10. helyen szerepelt a leggazdagabb magyarok rangsorában ötvenmilliárd forintosra becsült vagyonával, olyan vele beszélgetni, mintha a szomszéd sráccal váltana pár szót az ember. Egyáltalán nem szeret hivalkodni a gazdagságával. Az ingatlanfejlesztés mellett az építő- és energiaiparban is érdekelt, magyar–spanyol kettős állampolgárságú üzletember inkább lezseren öltözködik, mint elegánsan, és az autókból is az erőset és a biztonságosat választja a sportos helyett.
Pedig míg a válság sok vagyont leapasztott, az ő cégei még nyertek is a krízisen. Elmondása szerint csak a hazai érdekeltségeinek értéke 30 százalékkal nőtt a múlt évi összesítés óta. Emellett jelentős romániai és bulgáriai projektjei is vannak az általa irányított holdingnak. Így valószínűleg igen előkelő helyre pályázhatna bármelyik, gazdag emberekkel foglalkozó hazai listán az idén is.
A technikai sportokat nem igazán kedveli – mint mondja, túl hangosak számára –, mégis mintegy 1,5 millió euróval támogatja az idén a MotoGP-ben versenyző Talmácsi Gábor csapatát, a Balatonring Teamet. Ez a szponzoráció szorosan kötődik a Sávoly mellett megvalósuló Balatonring projekthez – ennek a Grupo Milton a fő lebonyolítója –, hiszen jót tesz a versenypálya látogatottságának, ha sikeres magyar versenyzőnek szurkolhatnak a hazai nézők.
Ugyanakkor Kovács Bence János jelentős összegeket fordít jótékony célokra is. Egy alapítványon keresztül igyekszik segíteni az afrikai gyermekeket, emellett része volt abban, hogy a Pető-módszert Spanyolországban is megismerhessék.
Mindössze 18 évesen – részben kalandvágytól hajtva – döntött úgy, hogy nekivág a nagyvilágnak. Élt többek között Afrikában és Németországban is, de Spanyolország volt mindig a fő bázis. Jókora szerencséje volt vállalkozása felépítésénél – ismeri el, hiszen nagyon fiatalon közel tudott kerülni az ingatlanfejlesztői szakma spanyol elitjéhez. Itt igazából két dologhoz kellett érteni: a vadászathoz és a bikákhoz, erről szeretnek igazán beszélgetni a spanyolok – emlékezik vissza mosolyogva a kezdetekre. Persze emellett az sem árt, ha sikerül alkalmazkodni a mentalitásukhoz.
A Grupo Milton cégcsoport most is számos magyarországi projekten dolgozik. A Balatonring építése mellett folyamatban van egy országos logisztikai és ipari parki hálózat fejlesztése, amelyre 2010 októberéig mintegy 250-300 millió eurót költenek. Emellett a tervek szerint még az idén hozzákezdenek egy lakóingatlan-fejlesztéshez Buda környékén.

Grupo Milton

A 87 céget összefogó spanyol központú Grupo Milton holdingnak ingatlanfejlesztési, építő- és energiaipari érdekeltségei vannak.
A holding összesített árbevétele tavaly 580 millió euró volt, ez közel 40 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A társaság adózás utáni eredménye 2008-ban elérte a 70 millió eurót.

Tovább éleződik az orosz-ukrán feszültség

Brit hadihajókat küldenek az oroszok által lezárt Kercsi-szoroshoz.

Virágzik a luxus Dél-Koreában

Miután külföldre nem utazhatnak a járvány miatt, a dél-koreaiak otthon költik el a pénzüket. Ennek jó néhány luxusmárka a haszonélvezője lehet a távol-keleti országban.

Ötszáz eurót visz haza egy átlagos szlovák nyugdíjas

A tizenharmadik havi extra juttatásnak és a minimálnyugdíj erőteljes növelésének is köszönhetően Szlovákiában a nyugdíjasok nem tartoznak a szegénység által leginkább veszélyeztetettek kategóriájába.

Tízhavi mélyponton az ipari termelés az eurózónában

Az első negyedév visszaesése után a másodiktól már fellendülés várható Európában.
Világgazdaság Piactér