Francia álom luxuskivitelben

Vélemény

Jean-Marie Messier-nek ma már csak “volt egy álma”. A franciák nemzeti jelképéből, a 150 éves vízművekből Messier néhány év alatt a világ második legnagyobb médiabirodalmát építette ki. Úgy tűnik azonban, hogy a Vivendi-főnök túl merészet álmodott, ami a céget súlyos adósságba kergette. A távozási szándékát alátámasztó végső szót ma várják tőle az igazgatóság tagjai, no meg a befektetők. Az elmúlt hónapokban az igazgatóság francia tagjai is komoly kritikát kaptak a tulajdonosoktól és a hitelező bankoktól. Közülük néhányan már május végén elhagyták a süllyedő hajót. A távozókra nem túl hízelgő megjegyzést tett az egyik bankár, mondván: “Fontosabb számukra az arcuk, mint a pénzük megőrzése. Hiszen ezt a gondolkodásmódot tanulták a francia elitiskolákban.”

Messier, a francia menedzserek fenegyereke nem volt mindig nemszeretem személyiség. A befektetőknek eleinte tetszett az ötlet, hogy az inkább veszteséges közüzemi szolgáltatáshoz más, jövedelmezőbb kiegészítőket is találjanak. Az elején francia média- és távközlési cégek kerültek a képbe, majd jött Hollywood, a szórakoztató parkok és az amerikai zene. Ez utóbbi lépés a nemzeti öntudatukra oly büszke franciák szemében azért lehetett bocsánatos bűn, mert azóta is hozza a pénzt, míg a vállalkozás hazai pillérei inkább viszik azt.

A megújuló cégvezetés öröksége nem könnyű, meg kell vizsgálnia, érdemes-e még időt vesztegetni a vállalatbirodalom egyben tartására, vagy a hitelezők sürgetésére minél előbb vevőt kell találni az egyes cégelemekre. Messier posztjának legesélyesebb várományosa, Jean-René Fourtou a gyógyszeriparból jönne, s letette már a névjegyét a problémás vállalkozások sikeres kúrálásában. Annak idején főszerepet játszott a csődközelbe került francia vegyi és gyógyszeripari konglomerátum talpra állításában és eredményes fúziójában a német Hoechsttel. Ennek révén született meg az iparág egyik európai óriásának tartott Aventis, amelynek Fourtou jelenleg az alelnöki posztját tölti be.

Elemzők a Vivendi szétdarabolását tartják ésszerűnek. A Universal-szárny az amerikai érdekeltségek leválasztását és átszervezését támogatja, miközben sürgetné a veszteségtermelő francia részlegek eladását. A távközlési céget a magyar mobilpiacon is jelen lévő Vodafone kerülgeti, kérdés, mikor lesz belőle üzlet. Valószínűbb, hogy előbb nyélbe ütik a Vivendi magyar telefoncégének eladását, amire egyes hírek szerint pénzügyi befektető pályázik. Pedig a magyar ügyvezetőnek is volt-van egy álma, belépni a hazai mobilpiacra.

Sági Gyöngyi

A gazdaságot is megfertőzte a Kínából indult járvány

Az egész világgazdaságra érezteti hatását a betegség – véli a szakértő.

Új utakon az ingatlanbefektetések

Az urbanizáció felgyorsulása, az elöregedés, az e-kereskedelem és általában a technológia térhódítása új befektetési lehetőségeket kínál az ingatlanszektorban.

EU-csúcs: egyelőre nincs megállapodás az uniós költségvetésről

A hétévente zajló költségvetési tárgyalások az unió előtt álló újabb kihívások miatt minden alkalommal egyre bonyolultabbá válnak.

Európának ambiciózus költségvetés szükséges céljai eléréséhez 

„Ebben a pillanatban nagyon messze vagyunk a megállapodástól” – fogalmazott Orbán Viktor az uniós keretköltségvetésről rendezett EU-csúcstalálkozón.
Világgazdaság Piactér