Generációkban gondolkodnak

Közelkép | Vélemény

„Mi, első generációs vállalkozók – akiknek a rendszerváltás tette lehetővé, hogy csináljunk valamit, ami merőben eltér az addig megszokott gazdasági sémáktól – most érkeztünk abba a korba, hogy célszerű átadni a stafétabotot utódainknak” – vallja Rudas László üzletember, aki a sikeres családi vállalkozások vezetői és első generációs tulajdonosai által alapított Felelős Családi Vállalkozások Magyarországon Egyesület három évre megválasztott elnöke is. Az egyesület jelenleg közel 50 taggal működik annak ellenére, hogy a csatlakozás kritériumrendszere igen szigorúnak mondható: feltétel egy előre meghatározott éves árbevételi szint, minimum 50 fő foglalkoztatása, valamint legalább két családtag aktív közreműködése a vállalat irányításában.
A kérdés a mára sok esetben valóságos vállalatbirodalmak esetében az, hogy miként történjen meg az öröklés, a fiatalabb generáció hogyan vegye kezébe a kormányrudat. Rudas László szerint erre nincsenek receptek. Van, ahol az a szükséges, hogy „fusson végig” a raktártól az igazgatói székig, de van, ahol éppen egy külföldi, eltérő munkakultúrájú országban szerzett tapasztalat segítheti a fiatalokat minél jobb cégvezetővé válni.
Az elnök szerint ez a fő kérdés hangolta azonnal közös nevezőre az egyesület életre hívóit. A szervezet létrejöttének szükségessége éppen ez: a tapasztalatok cseréje, hatékony felhasználása és annak felismerése, hogy bizonyos felelősséggel is tartoznak ezek a vállalkozások a társadalom felé. Nemzetközi tapasztalatok is motiválták az alapítókat, hiszen számos nyugat-európai ország átesett azon a felismerésen, hogy a generációváltás során a cégek kétharmada komoly visszaesést szenved el, vagy rosszabb esetben csődbe is megy.
Rudas László szerint alakuljon bárhogy is, legyenek felnőtt lányai akár az Ausztriában lévő szállodáinak vezetői vagy csak egyszerűen tulajdonosai, egy a lényeg: semmiképpen se hajszolják túl magukat, ahogy azt az ő generációja tette, ne legyenek ők is a cégeik rabszolgái. Ez a mostanra kialakult és megrendíthetetlen véleménye. Mostanra életét is ennek jegyében szervezi. Eldöntötte, hogy visszavesz abból a felpörgetett és tarthatatlan életmódból, hogy reggel ő nyitja, este pedig ő zárja az iroda ajtaját. „Erre egy kiváló taktikát fejlesztettem ki magamnak: amilyen intenzíven élek, olyan intenzíven pihenek” – vall a módszerről. Nyáron nagy szerelme a szörfözés, valamint a versenyszerű vitorlázás – erről napbarnított arca is cáfolhatatlanul árulkodik –, télen pedig snowboardozik. Persze visszavonulni semmiképpen nem akar, az egyesület elnöki tisztsége jelentheti számára a hasznos és mások számára is fontos ügyet a következő években.

Névjegy

A szervezet
Felelős Családi Vállalkozások Magyarországon Egyesület
Sikeres hazai vállalkozó családok alapították 2009 novemberében. Célja a tagvállalatok materiális és immateriális értékeinek hosszú távú fenntartása, társadalmi szerepvállalás. Az egyesület szakmai és oktatási segítséget egyaránt nyújt tagjainak.

Rudas László (59)
A geológiai technikum után a gépészmérnöki, majd gazdaságmérnöki diploma következett, melyet a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett doktorátus követett. Két szállodát üzemeltet Ausztriában, létrehozott egy klinikát Budapesten, valamint több ingatlanfejlesztés is a nevéhez köthető.

Felháborodott a nemzetközi sajtó a City felmentésén

A BBC szerint a pénzügyi fair play hitelessége romokban hever. A Gazetta szerint pedig a politika győzött a pénzügyi átláthatóság helyett.

Nem négykerekű, hanem négylábú Audikat és BMW-ket foglaltak le

Az eladó a márkavédett termékek származását, illetve a védjegyjogosult hozzájárulását igazoló okmányt nem tudta bemutatni.

Sikeres volt a City fellebbezése, indulhatnak a BL-ben

Megnyugodhatnak a manchesteri kékek hívei, csak 10 millió euróba került a pénzügyi fair play megsértése, a BL-indulás nem veszett el.

Varga Mihály: Érthetetlenek az aránytalanságok

A magyar álláspont szerint igazságos és rugalmas forráselosztásra van szükség az uniós válságkezelésben.
Világgazdaság Piactér