Helyes irány-e a közfoglalkoztatás bővítése?

Vélemény
A kormány jövőre további 300 ezer embert kíván bevonni a közmunkaprogramba, részben feltehetően az Európai Unió által meghirdetett, a fiatalok elhelyezkedését segítő garanciaprogram keretein belül. A közmunkások szakszervezete nem üdvözölte az ötletet, és nem ért egyet vele a Világgazdaság Online véleményt nyilvánító olvasóinak többsége sem. Fenntartásaiknak adtak hangot a lapunk által megkérdezett szakemberek is.

Rövid távon- Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke

„A közmunkaprogram átmeneti, rövid távú megoldásnak jó, hiszen közmunkásként is jobb dolgozni, mint munkanélküliként tétlenkedni. Innen azonban tovább kell lépni, a munkaerőpiacra visszatért közmunkásoknak valódi munkahelyekre van szükségük. Ehhez viszont a képzést és az átképzést is erősebben kellene támogatni. A probléma gyökerét ráadásul a közmunka nem kezeli: attól, hogy ezeket a programokat támogatjuk, nem lesz több munkahely, a fiatal pályakezdők nem tudnak könnyebben elhelyezkedni. Nagyobb szükség lenne a valódi munkahelyteremtő programokra, amelyek segítenék új vállalkozások létrejöttét, a meglévőket pedig bővítésre – ezzel együtt új álláshelyek létrehozására – ösztönöznék.”

Európának ambiciózus költségvetés szükséges céljai eléréséhez 

„Ebben a pillanatban nagyon messze vagyunk a megállapodástól” – fogalmazott Orbán Viktor az uniós keretköltségvetésről rendezett EU-csúcstalálkozón.

EU-csúcs: fokozódik a hangulat a „takarékos négyek” álláspontja körül

Európai uniós vezetők bírálták a „takarékos négyeknek” nevezett EU-tagállamok (Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország) költségvetési stratégiáját.

Áruszállító járat indul Budapest és Szöul között

Az első járat 40 tonna árut szállított.

Újból padlót fogott a japán gazdaság

Szenvedett a japán gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben, és a következő három hónapra sem javultak a kilátások.
Világgazdaság Piactér