Helyes irány-e a közfoglalkoztatás bővítése?

Vélemény
A kormány jövőre további 300 ezer embert kíván bevonni a közmunkaprogramba, részben feltehetően az Európai Unió által meghirdetett, a fiatalok elhelyezkedését segítő garanciaprogram keretein belül. A közmunkások szakszervezete nem üdvözölte az ötletet, és nem ért egyet vele a Világgazdaság Online véleményt nyilvánító olvasóinak többsége sem. Fenntartásaiknak adtak hangot a lapunk által megkérdezett szakemberek is.

Rövid távon- Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke

„A közmunkaprogram átmeneti, rövid távú megoldásnak jó, hiszen közmunkásként is jobb dolgozni, mint munkanélküliként tétlenkedni. Innen azonban tovább kell lépni, a munkaerőpiacra visszatért közmunkásoknak valódi munkahelyekre van szükségük. Ehhez viszont a képzést és az átképzést is erősebben kellene támogatni. A probléma gyökerét ráadásul a közmunka nem kezeli: attól, hogy ezeket a programokat támogatjuk, nem lesz több munkahely, a fiatal pályakezdők nem tudnak könnyebben elhelyezkedni. Nagyobb szükség lenne a valódi munkahelyteremtő programokra, amelyek segítenék új vállalkozások létrejöttét, a meglévőket pedig bővítésre – ezzel együtt új álláshelyek létrehozására – ösztönöznék.”

Óriási üzletre készül a Real Madrid és az Adidas

Minden idők egyik legnagyobb volumenű szponzori szerződésének megkötése előtt áll a futballklub és a sportszergyártó.

Nem az önéletrajzon buknak el az álláskeresők

A VG.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint a pályázók inkább az interjú során hasalnak el az álláskeresés folyamán. A cégek nem szeretnek visszajelezni.
Világgazdaság Piactér