Huszonkét el nem adósodott város vezetői fejüket verik a falba

Jegyzet | Vélemény

Még bő egy hónapjuk van az önkormányzatoknak arra, hogy megalkossák a kormányzat által várt gazdaságfejlesztési terveiket. A kabinet ezt főként az adósságkonszolidáció újabb körében résztvevő településektől várja el, de azt hangsúlyozza, hogy ez minden önkormányzatnak az érdeke. Közel 300 településnek van miért hálásnak lennie, mivel még mintegy 430 milliárdos adósságtól mentesítik őket a korábbi átvállalások után, melynek mértéke mintegy 700 milliárd volt. A korábbi konszolidációkat sokan támogatták, mivel az önkormányzatok egyre több feladatot kaptak, egyre kevesebb forrással, így a működéshez is fel kellett venni hiteleket. A megmaradt adósság konszolidálása azonban a legjelentősebb adóbevételű településeket érint, így akár ki is gazdálkodhatnák hiteleik visszafizetését. Még a kormányzatban sem volt egyetértés az adósságátvállalások újabb köréről, ősszel Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is úgy vélte, hogy ez eltérő finanszírozási helyzetet eredményezne az egyes önkormányzatok között.


A nagytelepülések lobbija azonban maga alá gyűrte ezt az álláspontot, 22 el nem adósodott város vezetői pedig fejüket verik a falba, hogy akár el is adósodhattak volna. Összesen 1160 településnek nem volt adóssága – döntő többségük nem volt hitelképes –, kompenzálásukra 10 milliárdot szánnak az idén.


Kérdéses, hogy egyes települések, amelyek nem gazdálkodtak korábban felelősen, milyen fejlesztési terveket lesznek képesek elkészíteni. Nagy retorzióban nem fognak részesülni, mivel addigra konszolidálják megmaradt adósságaikat. A tervezésre sokuknak sem apparátusa, sem szakmai tudása nincs. Lényeges lesz, hogy mennyire fognak harmonizálni elképzeléseik a regionális, vagy központi fejlesztésekkel, amelyekre egyébként kevés a ráhatásuk. Egyeztetni érdemes lesz, hogy a többezer milliárd forint értékű uniós forrásokból – melyek lehívásában jelenleg is erős véghajrá szükséges – ne ruházzanak be olyan hasztalan létesítményekre, mint a korábban épített, majd becsődölt fürdők vagy hotelek.

Virginiában is legális lesz a marihuána

Ez az első déli állam, ahol legalizálják a marihuánát.

Holnaptól újra nyitott az e-bike pályázat

Az egymilliárdos kiírásnak a negyedik szakasza indul el.

Leállították az AS Roma stadionjának építését

A pénzügyi, jogi, gazdasági vizsgálatok igazolták, hogy már nincsenek meg a szükséges feltételek, s a projekt befejezése lehetetlenné vált.

Alig maradtak el az állam kiadásai az uniós átlagtól

A társadalom biztosításra 6,6 százalékponttal kevesebbet, míg a gazdaságpolitikára 3,6 százalékponttal többet költöttünk GDP arányosan 2019-ben.
Világgazdaság Piactér