Koreai incidens

Vélemény

Észak- és Dél-Korea kölcsönösen egymást vádolja provokációval azon haditengerészeti incidens kapcsán, amely szombat éjszaka zajlott le a félsziget nyugati partvidéke mentén, a fegyverszüneti vonal magasságában, a mindkét fél által magának igényelt vizeken. A két Korea között az 1950-53-as, külső támogatással vívott háború óta elvben mindmáig a fegyverszüneti megállapodás képezi a (rossz) viszony alapját; a tengeri határ sincs kijelölve – ez egy majdani békeszerződés egyik feladata lenne. Amióta délen Kim De Dzsungot megbékélési programmal 1998-ban elnökké választották, négy nagyobb, több halálos áldozatot követelő haditengerészeti incidens történt, közülük az utolsó 1999-ben. Azóta a most hét végi volt a legsúlyosabb, dél-koreai oldalon négy halálos és 19 sebesült áldozattal, míg az északiak veszteségét 30 halottra-sebesültre becsülik. Igaz, az idén előzőleg már följegyeztek 11 kisebb jelentőségű tengeri csetepatét, amelyekben kilenc alkalommal hadihajók is szerepet vállaltak – vagyis szinte törvényszerű volt, hogy nagyobb fajsúlyú fejlemény következzék be.

Jelentőségét az emeli ki, hogy – mint köztudott – Bush amerikai elnök januárban Észak-Koreát is azon országok között említette, amelyek világpolitikai víziójában a gonosz tengelyét alkotják, képesek és hajlandók a nemzetközi biztonságot fenyegető terroristacsoportokat tömegpusztító fegyverrel ellátni. A másik két megnevezett ország Irak és Irán; előbbi folyamatosan szerepel a következő amerikai csapás célpontját latolgató elemzésekben. A Dél-Koreában 37 000 katonát állomásoztató Washington most nyomban állást is foglalt Szöul mellett, míg Észak-Korea egykori pártfogói – Moszkva és Peking – józanságra intve látványosan nem marasztalták el egyik felet sem. Washington átprogramozódására esetleg abból lehet majd következtetni, ha elmarad James Kelly amerikai külügyi államtitkár e hónapra tervezett phenjani látogatása. Ha nem, maradt minden a régiben. (SzH)

Megújuló energiaforrásokra kaphatnak támogatást a kkv-k

A megújuló áramtermelés aránya a villamos energia termelésében ma még csak 10 százalék körül van.

Az állattenyésztők növelték termelésüket

Nem tudta ellensúlyozni az állattenyésztés bővülése az ipari növények és a kertészeti termékek termelésének csökkenését.

Tovább érvényesek a rezsiutalványok

Az utalvánnyal továbbra is lehet villany- és a gázszámlát fizetni.

Sport, sztárok, pénz és nézők nélkül marad a járvány sújtotta Kína

Számos sportesemény elmarad Kínában, vagy a szomszédos országokban a koronavírus miatt. A rendezők rengeteg pénztől esnek el, a presztízsről nem is beszélve.
Világgazdaság Piactér