Kormányválság?

Vélemény

Még nem tudható, mivé dagad a miniszterelnök körül keltett politikai botrány. Az azonban biztos, hogy nem tesz jót sem Medgyessy Péternek, sem a kormánynak, sem a Magyar Köztársaságnak. Nem comme il faut az ország első számú politikusára nézvést, ha olyan dokumentum kerül elő múltjából, mint ami tegnap megjárta a Magyar Nemzet címlapját – még ha van is rá magyarázat -, nem szerencsés, ha a koalíciós partner lebegteti bizalmának, illetve bizalmatlanságának kinyilvánítását a miniszterelnök iránt, és nem jó az országnak, ha a kormányválság bizonytalanságába merül.

Lemond-e, lemondatják-e Medgyessyt? – ez a kérdés. A miniszterelnök maga mondta ki: ha megrendül a koalíciós pártok bizalma iránta, akkor levonja a következtetést. Azaz távozik, gondolhatjuk tovább. A szocialisták tegnap siettek bizalmukról biztosítani a kormányfőt, nem így a szabad demokraták. A frakciójuk félbeszakadt üléséről távozó Kuncze Gábor – tőle teljesen szokatlan módon – konok hallgatással válaszolt az őt ostromló riporterek kérdéseire. Márpedig ha az SZDSZ kifarol Medgyessy mögül, ő többé nem miniszterelnök. Ez még nem jelentené a szocialista-szabad demokrata kormánykoalíció bukását, hiszen adott a parlamenti többségük, azaz saját térfelükön tarthatják a labdát mint az egyetlen kormányzóképes parlamenti erő. Potenciális miniszterelnök is akad soraikban. Fordulatot, kormányválságot az okozna, ha az SZDSZ-nek a történtek után elmenne a kedve a szocialistákkal való közös kormányzástól, s fölmondaná a koalíciót. A lehetséges fejlemények itt újabb elágazáshoz érkeznének, s elvezethetnének akár a kisebbségi kormányzáshoz, akár az új választások kiírásához.

A legfontosabb most az, hogy minél gyorsabban megszülessenek a legfelsőbb szintű politikai döntések. Nem holnap, hanem még ma. Az ország, a gazdaság, az üzleti élet számára a kormányzati válság tüneteivel terhelt tartós bizonytalanság a legrosszabb szcenárió lenne. A történteknek önmagukban is rossz az üzenetük, a hezitálás csak további károkat okozna, a kormánynak ezt kell most megelőznie határozott cselekvéssel.

A végkifejlet ismeretében aztán lesz majd időnk meditálni azon, milyen országban, milyen rendszerben is éltünk, élünk.

Bánki András

Minőségi problémákat talált a Nébih a sajtkrémeknél

A 31 termékből 20 esetben indult hatósági eljárás.

KSH: tovább nőtt a foglalkoztatottság

A foglalkoztatottak száma 17 ezerrel nőtt, ezzel a munkanélküliek átlagos száma 160 ezerre csökkent.

Lassulást jelez az építőipar alakulása

Jelentősen veszített lendületéből a fejlesztések bővülése a múlt év utolsó három hónapjára, így kérdéses, hogy két számjegyű lesz-e a szektor növekedése.

Egyre sürgetőbb az egységes Google-adó

A nemzetállamonként eltérő szabályozás versenyhátrányba hozhatja az uniós cégeket.
Világgazdaság Piactér