Őrzik-védik a vasárnapot

Vélemény

Külön-külön ismerkedik az új kormány a munkaadókkal és a munkavállalókkal, mert az új érdekegyeztető fórum csak augusztusban alakul meg. Emiatt egyelőre pusztán véleménycsere zajlik a felek közt, érdemi kérdések megvitatása most még lehetetlen. A kormányzat és a munkaadók első erőpróbája azonban már megkezdődött.

Jövő hét elején dönt az Országgyűlés tizenkilenc szocialista képviselőnek a munka törvénykönyvéhez (Mtk.) május végén benyújtott módosító indítványáról. Eszerint a vasárnapi munkavégzésért többletbér jár, a szakszervezeti tisztségviselők fel nem használt munkaidő-kedvezményét a munkaadónak pénzben meg kell váltania.

A munkaadók – akik már csak elvből sem támogatják a szakszervezeti tisztségviselőknek kedvező javaslatot – a munkaerő drágulása miatt sürgős egyeztetéseket szorgalmaznak. A várható többletköltségek, a dráguló termelés miatt a hét elején élesen bírálták a tervezetet, és a kompenzáció mellett érveltek, de úgy, hogy annak mértékét vagy forrását ez idáig nem nevezték meg. Pedig a munkaadók mozgástere amúgy is elég szűk, mert a parlamenti menetrend gyors tempót diktál. A keddi, a kormány és a munkaadók közt lezajlott, csupán háromnegyed órás puhatolózó egyeztetést követően mindössze egy-két napjuk maradt arra, hogy érdemi javaslataikat megfogalmazzák és azoknak érvényt is szerezzenek.

Igaz, a vasárnapi munkavégzéssel kapcsolatban a módosító indítvány mintha rejtene kiskapukat is. A rendeltetése révén vasárnap is termelést folytató foglalkoztatók esetében például semmi sem különbözteti meg a vasárnapot bármely más munkanaptól. Más kérdés, hogy az Mtk. nem szabályozza, melyik munkáltató minősül rendeltetése folytán vasárnap is termelőnek, és nincs olyan hivatalos szerv sem, amelynek ezt joga lenne eldönteni.

Ternyák Edit

A gazdaságot is megfertőzte a Kínából indult járvány

Az egész világgazdaságra érezteti hatását a betegség – véli a szakértő.

Új utakon az ingatlanbefektetések

Az urbanizáció felgyorsulása, az elöregedés, az e-kereskedelem és általában a technológia térhódítása új befektetési lehetőségeket kínál az ingatlanszektorban.

EU-csúcs: egyelőre nincs megállapodás az uniós költségvetésről

A hétévente zajló költségvetési tárgyalások az unió előtt álló újabb kihívások miatt minden alkalommal egyre bonyolultabbá válnak.

Európának ambiciózus költségvetés szükséges céljai eléréséhez 

„Ebben a pillanatban nagyon messze vagyunk a megállapodástól” – fogalmazott Orbán Viktor az uniós keretköltségvetésről rendezett EU-csúcstalálkozón.
Világgazdaság Piactér