VG-körkérdés

Vélemény
A forinthoz képest hónapok óta gyengülő dollár az utóbbi hetekben már az euróhoz képest is vesztett értékéből. Ez jelentősen rontotta a dollárban elszámoló hazai exportőrök eredményét, s nemcsak az USA-ban eladó, hanem a volt szocialista országokba szállító vállalatok is érintettek. A komolyabb veszteségeket egyes cégek fedezeti ügylettel próbálják ellensúlyozni. A helyzet nyertesei a dollárhiteleket felhalmozott cégek.

Kompenzáció

Temesfői István

A Globus Konzervipari Rt. elnöke

“Cégünket is érinti a dollár gyengülése, hiszen exportunk fele-fele arányban oszlik meg Nyugat- és Kelet-Európa között, s az utóbbi térségben dollárelszámolás van érvényben – hangsúlyozta a Globus Konzervipari Rt. elnöke. – Az exportáló cégek esélyeit rontja, hogy a gyengülő dollár az utóbbi időben már az euróhoz képest is vesztett értékéből. Mivel ez tartós folyamatnak tűnik, úgy gondolom, hogy a konzervgyártók is igényt tarthatnak kompenzációra. Ennek érdekében a Magyar Tartósítóipari Szövetség felveszi a kapcsolatot az FVM-mel. A konzervgyártóknak létkérdés, hogy exportálni tudjanak, az idén például jó a termés zöldborsóból, kukoricából, s annak egy részére Kelet-Európában kell vevőt találni. Az üzleti életben jól ismert szabály, hogy egy vevőt könnyen el lehet veszíteni, ugyanakkor nagyon nehéz visszaszerezni. Az ágazatot sújtja az alapanyagok drágulása, az energia árának változása, a bérköltség növekedése is, s ezeket az együttesen jelentkező hatásokat nehéz ellensúlyozni.”

Fedezeti ügylet

Beke Zsuzsa

A Richter Gedeon Rt. pr-igazgatója

“Társaságunk tavalyi éves árbevétele 90 milliárd forint volt, ennek kétharmadát tette ki az export. A kivitel fele olyan térségben bonyolódik le, ahol dollárelszámolás van, ilyen a FÁK, a USA, valamint egy-két latin-amerikai ország, például Argentína, Brazília – mondta a Richter Gedeon Rt. pr-igazgatója. – Ezért a dollár gyengülése érzékenyen érinti a társaságot, hasonlóan a forint korábbi árfolyamsáv-szélesítéséhez. A dollár árfolyamában bekövetkezett kedvezőtlen változások miatt 2002 első negyedében az üzleti eredményhányad számításaink szerint négy százalékponttal csökkent az előző esztendő azonos időszakához képest. A komolyabb veszteségeket ugyanakkor ellensúlyozhatja, hogy társaságunk már korábban fedezeti ügyletek kötésével biztosította magát az árfolyamveszteségek ellen. A jövő esztendő első negyedévére vannak megkötött fedezeti ügyleteink, de újakat egyelőre nem kötünk. Fedezeti politikánkat folyamatosan felülvizsgáljuk, s keressük az alternatív lehetőségeket is.”

Veszteségforrás

Steerné Mihalics Beáta

A Transelektro pénzügyi igazgatója

“A Transelektro-csoport éves exportja 15-20 milliárd forintot tesz ki, s ennek túlnyomó része olyan országokban jelenik meg, amelyekben dollárelszámolás van. Ezért a dollár gyengülése, a forint erősödése a társaságot hátrányosan érinti – mondta a Transelektro pénzügyi igazgatója. – Lehetett számítani arra, hogy a dollár gyengülni fog, de ilyen mértékű visszaesés mindenképpen váratlan volt. Nehéz prognosztizálni, hogy a következő hetekben hogyan alakul majd a dollár árfolyama. Ezek az árfolyammozgások – hasonlóan a többi magyar céghez, melyek jelentős exportforgalmat bonyolítanak le dollárelszámolású régiókban – társaságunknak is veszteséget okoznak. Úgy vélem, hogy ezeket a kedvezőtlen tendenciákat nehezen lehet ellensúlyozni. Az igaz, hogy az importot is dollárért szerezzük be, de annak összege a felét sem teszi ki az exportnak. Az előfinanszírozást is igyekszünk devizahitellel megoldani, de a veszteséget ez sem egyenlíti ki.”

Romló versenyképesség

Hegyháti József

A Magyar Gépgyártók Országos Szövetségének elnöke

“A magyar gépipari cégek 97 százalé-ka érdekelt az exportpiacokon, így az árfolyamváltozások érzékenyen érintik a vállalkozásokat – hangsúlyozta a Magyar Gépgyártók Országos Szövetségének (Magosz) elnöke. – Az import viszonylag kicsi, hiszen az alapanyagot főleg hazai beszállítóktól szerzik be. A gépipari cégek közül akadnak olyanok, amelyek a kelet-európai régióba szállítanak, s a dollár gyengülése azoknak a cégeknek okoz veszteséget. Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a vállalkozásoknak a minimálbér-emelést is ellensúlyozni kellett, s a gépipar a kohászattal ellentétben nem kap védelmet. Szövetségünk ezekben a hetekben méri fel, s készít elemzést az árfolyamváltozás hatásairól. Fontos, hogy a folyamatokat figyelemmel kísérjük, hiszen a környező országokban ellentétes folyamatok játszódnak le, s fennáll a veszélye annak, hogy a magyar cégek elveszítik versenyképességüket.”

Eredményromlás

Piros László

Az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének főtitkára

“A magyar élelmiszeriparban az éves export értéke 1,7 milliárd dollár, s annak mintegy fele bonyolódik dollárelszámolásban – mondta az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) főtitkára. – Az ágazatban működő cégeket kellemetlenül érintette a dollár gyengülése, hiszen átlagban a cégek árbevételének 20-21 százalékát teszi ki az export, ugyanakkor az import részaránya minimálisnak tekinthető. Ezért az exportáló vállalkozások kénytelenek csökkenő eredményt elkönyvelni, s ez azért is sajnálatos, mert az ágazat nyereségtermelő képessége amúgy is alacsony, a magyar ipari átlag harmadát éri el. A vállalkozások azt sem tehetik meg, hogy ellensúlyozásképpen megnyomják a belföldi árakat, hiszen azt a hazai piac nem viselné el. Az semmiképpen sem tartható, hogy a gazdasági növekedés nagyságát meghaladó mértékben erősödjön a forint, mert az az exportáló cégeknek egy hadüzenettel ér fel.”

Lassulást jelez az építőipar alakulása

Jelentősen veszített lendületéből a fejlesztések bővülése a múlt év utolsó három hónapjára, így kérdéses, hogy két számjegyű lesz-e a szektor növekedése.

Egyre sürgetőbb az egységes Google-adó

A nemzetállamonként eltérő szabályozás versenyhátrányba hozhatja az uniós cégeket.

Hamarosan autóval is lehet fizetni

Egy szolgáltatás lehetővé teszi, hogy egy járműfelismerő rendszerrel automatikusan megoldható legyen a fizetés két másodperc alatt, érintésmentesen.

A gazdaságot is megfertőzte a Kínából indult járvány

Az egész világgazdaságra érezteti hatását a betegség – véli a szakértő.
Világgazdaság Piactér