Vissza bankárnak a hivatalból

Vélemény
Ugyan óriási a verseny a magyarországi bankok között, ám a hazai piac még mindig komoly növekedési lehetőségeket rejt magában - vélekedik Hegedűs Éva, a gazdasági minisztérium múlt héten leköszönt gazdasági helyettes államtitkára. A mai naptól az OTP Bank Rt. lakossági területért felelős ügyvezető igazgatói posztját betöltő szakember ezt a véleményét arra alapozza, hogy míg Nyugat-Európában a pénzintézetek mérlegfőösszege a nemzeti GDP 150-200 százalékára rúg, addig hazánkban ez az arány mindössze 70 százalékos.

Amennyiben egy hitelintézet sikereket akar elérni Magyarországon, akkor rendkívül gyorsan kell reagálnia a változó piaci igényekre. Hegedűs Éva úgy véli, új munkahelye, az OTP az elmúlt években épp ezen a területen hozott újat a bankszektorban: rendkívül felkészült menedzsmentje szinte azonnal reagálni tudott az új kihívásokra, és olyan új termékekkel, szolgáltatásokkal tudott előrukkolni, amelyek tovább erősítették a piacvezető hazai kereskedelmi bank helyzetét.

Az első napok bizonyosan az új munkahely megismerésével, a berendezkedéssel telnek el, hiszen a leköszönő helyettes államtitkár még pénteken is teljes munkanapot bonyolított le a minisztériumban. A leendő bankvezető ezért udvariasan elhárítja azokat a kérdéseket, amelyek konkrét tervei felől érdeklődnek, hiszen egyelőre képbe kell kerülnie.

A helyzet azonban aligha lesz új Hegedűs Éva számára, hiszen a szakember korábban az MFB elődjének, a Magyar Befektetési és Fejlesztési Banknak az elnöke volt, a tárcához pedig a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB) vezérigazgató-helyettesi posztjáról érkezett.

Ez utóbbival kapcsolatban Hegedűs Éva komoly fegyvertényként értékeli, hogy sikerült a bank tevékenységének fókuszát a lakáshitelezésre irányítani. Az FHB értékpapír-kibocsátásért felelős vezetőjeként a szakembernek jelentős szerepe volt abban, hogy a hazai intézményi befektetők megismerték és megkedvelték a jelzáloglevelet. A szakember reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy a kibocsátott volumen növekedésével párhuzamosan hamarosan mind több kisbefektetői portfólióban is megjelennek majd ezek a speciális pénzügyi istrumentumok. Nem lehet véletlen – mondta Hegedűs Éva -, hogy a jelzáloglevelektől a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) is komoly forgalomnövekedést remél, amit az is megalapoz, hogy a BÉT szokásos befektetői körútjain immár hagyományosan az egyik legnagyobb érdeklődés övezi a Magyarországon kibocsátott jelzálogleveleket.

Az OTP Jelzálogbankjának igazgatósági tagjává váló Hegedűs Éva szerint a jelzálog-hitelintézetről szóló törvény rendkívüli szigorú eljárást ír elő a jelzálogbankok számára – például az ingatlanértékelés és a közokirati forma -, ezért a szakember az egyik legbiztonságosabb és jó hozamot biztosító befektetésnek tartja a jelzáloglevél-vásárlást.

A fenti feladatok mellett Hegedűs Éva a jövőben az igazgatóság elnökeként irányítja majd az OTP Lakás-takarékpénztár Rt.-t is. Szakmai körökben egyértelmű volt az elmúlt időszakban, hogy épp a gazdasági tárca érvelése segített abban, hogy a bevezetett lakáshitel-kedvezmények kapcsán az állam ne csökkentse a lakás-takarékpénztári megtakarításokra szánt támogatási összeget. Hegedűs Éva ma is úgy véli, az államnak mindenképp támogatnia kell egy olyan intézményformát, amely – a gazdaságpolitikai érdekekkel egybehangzóan – a megtakarításokra, az előtakarékosságra épít. A lakás-takarékpénztári forma az egyik legjobb megoldást jelentheti a felújítások-korszerűsítések finanszírozására, illetve a lakáshitelek szükséges fedezetéül szolgáló saját erő előteremtésére. Hegedűs Éva szerint jó lenne, ha ezt a megtakarítási formát a lakásszövetkezetek, társasházi közösségek számára is elérhetővé tennék a közeljövőben.

Nagy László Nándor

A gazdaságot is megfertőzte a Kínából indult járvány

Az egész világgazdaságra érezteti hatását a betegség – véli a szakértő.

Új utakon az ingatlanbefektetések

Az urbanizáció felgyorsulása, az elöregedés, az e-kereskedelem és általában a technológia térhódítása új befektetési lehetőségeket kínál az ingatlanszektorban.

EU-csúcs: egyelőre nincs megállapodás az uniós költségvetésről

A hétévente zajló költségvetési tárgyalások az unió előtt álló újabb kihívások miatt minden alkalommal egyre bonyolultabbá válnak.

Európának ambiciózus költségvetés szükséges céljai eléréséhez 

„Ebben a pillanatban nagyon messze vagyunk a megállapodástól” – fogalmazott Orbán Viktor az uniós keretköltségvetésről rendezett EU-csúcstalálkozón.
Világgazdaság Piactér