Magyar gazdaság

Kanyarban előzhet a hazai egészségipar

Mától ismét lehet jelentkezni előminősítésre az egészségipari támogatási programban – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Újra megnyílt az előminősítés az egészségipari támogatási programban, amelynek köszönhetően a közeljövőben akár 50 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg Magyarországon – közölte az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM).

Fotó: Mobile Industrial Robots

A közlemény szerint a koronavírus-járvány harmadik hullámának letörésében nagy szerepe volt annak, hogy az elmúlt egy évben a hazai egészségipar számos termékből önellátóvá vált, ezzel biztosítva a lakosság és a kórházak ellátását.

Ilyen termékek például a sebészeti és egyszerű maszkok, az arcpajzs, a fecskendő, a különféle fertőtlenítőszerek és a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépek is.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Most itt a lehetőség a kanyarban előzésre, hogy a magyar egészségipari termékek kikerüljenek a nemzetközi piacokra

– mondta György László az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. Ezt segíti a 23 milliárd forint keretösszegű egészségipari támogatási program is, amelynek előminősítésére május 31-ig ismét lehet jelentkezni.

A GINOP-1.2.15-20 felhívás keretében az egészségipari vállalkozások 30 millió és 2 milliárd forint közötti feltételesen visszatérítendő támogatásra pályázhatnak, 35-80 százalékos támogatási intenzitás mellett. Az előleg mértéke 100 százalék.

A támogatható tevékenységek között szerepel új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, gyártási licenc és know-how beszerzése, infrastrukturális és ingatlan beruházás, valamint tanácsadási és képzési szolgáltatások igénybevétele.Annak érdekében, hogy az egészségipari védekezést leghatékonyabban szolgáló fejlesztések valósuljanak meg, a pályázás előminősítési tanúsítvány meglétéhez kötött. Az előminősítési informatikai rendszerben a regisztrációra és az alapadatok benyújtására az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. oldalán 2021. május 26-án 9 óra és május 31-én 23:59 óra között van lehetőség.

További részletek és regisztráció az egip.ifka.hu oldalon érhetők el.

Innovációs és Technológiai Minisztérium egészségipar
Kapcsolódó cikkek