Magyar gazdaság

Egy évvel ezelőtt az elemzői várakozások még összecsengtek abban a tekintetben, hogy a harmadik generációs mobiltelefónia hatalmas üzletnek ígérkezik. Nem volt nehéz megnyerni a befektetőket, a tőke nyakló nélkül áramlott az ágazatba. A távközlési cégek szárnyalásának azonban úgy tűnik, jó időre vége szakadt, az érintett vállalatok piaci kilátásait éppen az UMTS-koncessziókért kifizetett csillagászati összegek árnyékolják be leginkább. A problémákat csak tetézi a brit bankfelügyelet által a közelmúltban a kereskedelmi bankoknak küldött figyelmeztető jelzés, mely szerint a pénzintézetek túlzott szerepet vállaltak az egyre inkább kockázatosnak számító távközlési beruházások finanszírozásában.

Jogos az immár Európa-szerte tapasztalható bankfelügyeleti aggodalom, csakhogy a távközlési szektornak épp most lenne égető szüksége a friss tőke bevonására: a harmadik generációs mobilszolgáltatói jogokért kiizzadott 100 milliárd euró után maga a technológia kiépítése újabb 180 milliárd eurós befektetést igényel. Ha a bankok nem nyújtanak segítséget, kérdéses, milyen forrásból lesznek képesek a távközlési iparág szereplői teljesíteni szerződésben vállalt kötelezettségeiket. A tőkepiacok bizalma már korábban megcsappant irántuk, a mai tőzsdei árfolyamok mellett érthető módon szóba sem jöhet a részvénykibocsátás. A kötvénypiacon talán még akad némi keresnivalójuk, e szempontból biztatónak tűnhet a British Telecommunications múlt heti kötvénykibocsátásának tapasztalata, még akkor is, ha a társaság a sikerért borsos kamatprémiumot lesz kénytelen fizetni.
A lap mindazonáltal megalapozottnak tartja a befektetői visszafogottságot, hiszen a távközlési vállalatok egy olyan technológiára áldozzák a milliárdokat, melynek sikerére nincs garancia, sőt egyre több jel utal az UMTS előfutárának tekinthető, szintén a mobilinternethez kötődő WAP bukására. Ha valóban csődbe mennek majd a távközlési cégek, s emiatt meginogna az európai bankok stabilitása, azért nem csak az UMTS nyújtotta lehetőségeket túlértékelő vállalati döntéshozók lesznek hibáztathatók. A lap a koncessziós jogokért hatalmas összegeket bezsebelő német és brit kormányzatot ugyanúgy felelősnek tartja a kérdésben.

-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek