A május–júliusi időszakban 7,3 százalékos munkanélküliséget mért a Központi Statisztikai Hivatal, ez kismértékű emelkedést jelent a második negyedéves 7,2 százalék után. Ezzel az utóbbi fél évben tapasztalt csökkenő trend megszakadt. A foglalkoztatottság a legutóbbi felmérés óta stagnált, ugyanakkor az egy évvel korábbi időszakhoz képest 25 ezerrel többen dolgoznak.
A foglalkoztatottság és a munkanélküliség egyaránt emelkedett az utóbbi egy évben. A furcsa helyzet az aktivitás, a munkaerőpiac bővülésével képzelhető el, és egy érdekes arányszám számítható belőle. Ebből megállapítható, hogy az aktivitás növekedése kétharmad-egyharmad arányban járult hozzá a foglalkoztatottak, illetve a munkanélküliek számának emelkedéséhez. A ráta ugyan hónapról hónapra jelentősen változik, de az utóbbi egy évben a trend egyértelműen javuló.
Nagy kérdés, hogy a kiigazítási csomag mennyire veti vissza a foglalkoztatottságot. A jegybanki szakértők úgy számolnak, hogy az idei 0,4 százalékos növekedés után ugyanekkora csökkenés következhet jövőre, majd 2008-ban újra emelkedhet a foglalkoztatottak száma. MI