Január 31-ig jelentkezhetnek tanácsadók és vállalkozások a Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl régióból az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló INTRA program (www.intra-program.org) képzéseire. Mint Dobos Erzsébet, a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) Európai Információs Központjának (EIC) vezetője lapunknak elmondta, a hat országot érintő projekt alapvető célja, hogy növeljék a Magyarország, Szlovénia és Görögország határ menti régióiban működő kis- és középvállalkozások versenyképességét.
A program középpontjában az innovációs és exporttevékenységre való felkészítés áll. A projekt keretében összehozzák egymással a tanácsadókat és a vállalkozókat, így biztosítják azt, hogy a tréningen megszerzett tudást rögvest a gyakorlatban is alkalmazzák a résztvevők, és tartós üzleti kapcsolatok alakuljanak ki közöttük.
A képzések márciusban, angol nyelven indulnak. A magán- és a közszférából érkező tanácsadóknak egyedülálló lehetőséget kínálnak arra, hogy nyolcmodulos tréningek keretében, négy helyszínen – a szlovéniai Mariborban, a görögországi Drámában, továbbá Magyarországon Pécsett és Szegeden – elsajátítsák egy-egy vállalkozás sikeres exporttevékenységének a megalapozásához kapcsolódó szakmai lépéseket, a cég állapotfelmérésétől a vállalati exportstratégia kidolgozásán, termékmegfelelőség-értékelésen és logisztikai feladatokon át egészen a célországban felkutatott partnerrel való szerződéskötésig. Hasonló fontosságúak ezek a képzések a vállalkozások számára is, hiszen a 18 hónapos program segítségével megalapozhatják exporttevékenységüket, nem utolsósorban azzal, hogy szoros együttműködést alakítanak ki a velük együtt „tanuló” tanácsadókkal, egy-egy mentor segítségével. A programba húsz tanácsadó, továbbá tíz kis- és közepes vállalkozás kapcsolódhat be régiónként, s szakmai felkészítésükben dániai, nagy-britanniai és spanyolországi EIC-k szakemberei is közreműködnek.
Az ITDH-nak jelentős nemzetközi sikert hozott ez a 650 ezer eurós program: most először tevékenykedik konzorciumvezetőként – állapította meg Dobos Erzsébet. Eddig az intézmény csaknem húsz európai uniós pályázaton vett részt, és partnerként vállalt szerepet a nyertes projektek – többnyire üzletember-találkozók – megvalósításában.