A GfK Csoport kétévente készülő vásárlóerő-index felmérésének időközi adatai a "jól teljesítő" megyékben stagnálást, vagy némi visszaesést mutatnak, a vásárlóerő továbbra is Budapesten és GyőrMoson-Sopron megyében a legmagasabb - derül ki a piackutató intézet közleményéből. A GfK Csoport újra felmérte Magyarország megyéinek vásárlóerejét. Bár az adatokban évről-évre nemigen jelenik meg értelmezhető különbség, a hagyományosan kétévente készülő felmérés időközi adatai alapján az egyes megyékben változások mutatkoznak.

A budapesti vásárlóerő-index több mint fél százalékponttal csökkent 2006-ban publikált adatokhoz képest, a mostani adatok szerint a mutató 134,7 százalék. Ez a változás legfőképpen azért figyelemreméltó, mert a fővárosban 2000-től kezdődően folyamatos, viszonylag nagymértékű - kétéves átlagban 5 százalékpont körüli - emelkedés volt megfigyelhető. A közlemény szerint Győr-Moson-Sopron megyében emelkedő a vásárlóerő-index, a legfrissebb felmérés szerint 109,4 százalékot tett ki. Bár a növekedés mértéke az újabb adatok szerint nem túlzottan számottevő, mindössze 0,7 százalékpont.

A vásárlóerő jelentősnek mondható - csaknem 2 százalékpontos - csökkenése volt tapasztalható Vas megyében, és mintegy 1 százalékpontnyi visszaesés Fejér megyében. Vas megyében a mutató 102 százalék, Fejérben pedig 102,6. Pest megye vásárlóerő-indexe a Délnyugat-Magyarországon elhelyezkedő Zala megyéhez hasonlóan tovább nőtt. A "sereghajtó" továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol azonban a korábbi csökkenő trenddel szemben némi - 0,55 százalékpontos - növekedést figyeltek meg a kutatók, az index 80,9 százalék. Mintegy 1 százalékponttal 82,1 százalékra csökkent ellenben az utolsó előtti helyezett Borsod-Abaúj-Zemplén megye vásárlóerő-indexe. Békés megyében stagnált, 83,3 százalékot tett ki, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig kicsit emelkedett 85,5 százalékra az index az elmúlt években megfigyelhető fokozatos csökkenés után.