Két évvel elhalasztanák az eredetileg 2009-re tervezett postapiaci liberalizálást az Európa Parlament-i képviselők. A közlekedési bizottság hétfő este rendezett szavazásán a képviselők támogatták Franciaország és Luxembourg javaslatát arról, hogy csak 2011-re valósítsák meg a posta piac megnyitását.

A képviselők szerint még két év felkészülési időre van szükség ahhoz, hogy biztosítani lehessen, hogy a leveleket Európa-szert mindenütt kikézbesítik, megfizethető költségek mellett. Időt kell hagyni arra is, hogy a postai szolgáltatók hozzászokjanak a versenyhez. Az Európa Parlament egésze (a 785 képviselő) júliusban szavaz majd a javaslatról és hagyja majd várhatóan jóvá a bizottság javaslatát. Az unió tagországainak kormányai e hónap elején nem tudtak megállapodni arról, hogy mikor szűnjék meg az 50 gramm súly alatti levelek kézbesítésének monopóliuma, mivel Franciaország - több más ország támogatását élvezve - garanciákat kért a nemzeti monopoltársaságok további működésére. A nehezebb levelek postai piacát már liberalizálták az unióban.

Az EU bizottsága, Németország, Nagy-Britannia és mások azt javasolták, hogy a 27 tagú unióban a levélforgalmat 2009-ben liberalizálják, azzal érvelve, hogy ezzel javul majd a szolgáltatás színvonala. A bizottság egyben azt is megkövetelné, hogy a postai szolgáltatók garantálják a közszolgáltatásokat - minden településen a hét öt napján az egyszeri levélkihordást és elvitelt. A kormányok a közszolgáltatás pénzügyi kérdéseinek tisztázását fontosnak tartják még azelőtt, hogy a rivális postai szolgáltató cégek piacra lépnek a liberalizálásra kijelölt időben. Charlie McCreevy belső piaci ügyekben illetékes biztos bírálta a halasztást pártolókat, mondván, hogy azok taktikáznak és arról akarják meggyőzni az európaikat, hogy a nemzeti monopóliumok felszámolása " káoszt és tragédiát" idéz elő. A tagországok egyike-másika késlekedik a már vagy 15 évvel ezelőtt felvetett postapiaci verseny megteremtésében. A posta piacának mérete 88 milliárd euró körüli, és a levelek kilencven százaléka az üzleti szféra levelezése, amit a piacra lépő új szolgáltatók meg szeretnének hódítani. Ugyanakkor a távoli települések nem jövedelmező postai szolgáltatását a cégek elhanyagolnák. Franciaország, Belgium, Görögország, Ciprus, Luxembourg, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország, Olaszország késlekedik a liberalizációval, ha elvi kifogásokat nem is támasztanak az ellen. Németország, Hollandia, Finnország, Svédország és Dánia a gyorsabb piacnyitás híve.

Ezidáig csak Svédország, Nagy-Britannia és Finnország építette le minden postai monopóliumot. A kompromisszumos német javaslat értelmében az országoknak "saját ütemükben" kellene bizonyos határidőre megvalósítaniuk a posta piacnyitást, bizonyos átmeneti időre haladékot is kapnának azok, amelyek nem valósítanák meg 2009-re a piacnyitást. Az unió 12 új tagországa és a posta szempontból nehezebb településszerkezettel (pl. sok sziget) rendelkező országok 2013-ig kapnának haladékot a levélszolgáltatások liberalizálására. Azok az országok, amelyek már teljes egészében liberalizálták postai szektorukat, megtagadhatják majd a piacra lépést azon uniós országok cégeitől, amelyek 2011-ig vagy később sem nyitották meg a piacukat- javasolja a bizottság.