Egy japán kutatócsoport speciális keresztezéssel olyan békákat hozott létre, amelyek bőre teljesen átlátszó, így szerveik működése megfigyelhető anélkül, hogy felboncolnák őket.

Masayuki Sumida, a Hiroshima Egyetem professzora úgy vélte: a különleges teremtmények haszna, hogy nem kell megölni őket ahhoz, hogy testfunkcióik megfigyelhetőek legyenek.

A hártyavékony bőrön keresztül jól látható például a daganatok fejlődése. A professzor és csapata génsebészet helyett a japán barna békafaj mutáns példányainak keresztezésével hozta létre a világ első átlátszó négylábú állatát,

Az átlátszó békák mindkét szülője egy gén módosulása miatt halvány, így a mesterséges megtermékenyítéssel létrejött utódok minden esetben öröklik a különleges bőrszínt, sőt az átlátszó békák állítólag szaporodásra is képesek. Sumida szerint nem valószínű, hogy a módszert emlősökön is sikeresen lehetne alkalmazni, hiszen az ő bőr szerkezetük egész más. Viszont a professzor szerint a megfigyelés még érdekesebb lehet, ha fluoreszkáló anyagot fecskendeznek az átlátszó állatok bőre alá, hiszen így világítanak majd a békák szervein növekvő daganatok.
[enews_gallery id='200781']