Mától adhatják be pályázataikat a kis- és középvállalkozások munkahelyi képzésekre. A Társadalmi megújulás operatív programban (TÁMOP) meghirdetett 2.1.5/07/1. kódjelű kiírás 3,022 milliárd forintos keretösszeggel mintegy 110 projekt megvalósításához járulhat hozzá.
A képzési pályázatokkal kapcsolatban tanulságosak a tapasztalataink – nyilatkozta lapunknak Tátrai Ferenc, a TÁMOP pályázatait is kezelő közreműködő szervezet, az ESZA Kht. ügyvezető igazgatója. Legutóbb tavasszal jelent meg hasonló kiírás, ez volt a TÁMOP idei első pályázata 2.1.3/07/1-es kódszámmal a mikro- és kisvállalkozások munkahelyi képzésének támogatására. Itt 561 pályázó élt a lehetőséggel, s 345 projekt támogatására nyílt lehetőség. Szeptemberig 308 támogatási szerződést kötöttek meg a 2007-től bevezetett automatikus értékelési rendszer hatékony működésének köszönhetően. Az új eljárásrendről kiderült, hogy gyorsítja a pályázatkezelést – hangsúlyozta Tátrai Ferenc.
További fontos tapasztalata az ESZA Kht.-nak, hogy javult a pályázati kultúra Magyarországon. A pályázók jobban értik az Európai Unió kohéziós céljait, és nagyobb fegyelemmel teljesítik a támogatási feltételeket. Az egyszerűbb, gyorsabb pályázatkezelés mellett újdonsága a rendszernek az is, hogy a projektgazdák reklamálhatnak, ha nem értenek egyet a bírálók értékelésével. A TÁMOP 2.1.3/07/1-es kiírásnál öt panaszt nyújtottak be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, amelynek jogi állásfoglalása lehetővé tette a szerződéskötést. Eddig egy pályázó élt ezzel a lehetőséggel.
Jól halad ennél a képzési pályázatnál a projektek megvalósítása is – vélekedett az illetékes szakember. Több mint 300 projekt végrehajtása kezdődött el 2007 júniusa és októbere között, s eddig négy kifizetési kérelem érkezett a közreműködő szervezethez. Az új szabályozás szerint 10 millió forint alatti vagy egy évnél rövidebb program esetén csupán egy zárójelentést kell benyújtaniuk a kedvezményezetteknek. Ez a helyzet az első képzési kiírásnál, ahol az átlagtámogatás 4 millió forint. Közbenső kifizetési kérelmet a TÁMOP-nál abban az esetben nyújthat be a projektgazda, ha számláinak összege meghaladja a 100 ezer forintot és a támogatási összeg 10 százalékát.