BUX 41,517.26
-3.40%
BUMIX 3,904.4
-0.66%
CETOP20 1,966.33
-1.32%
OTP 9,812
-4.69%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
-2.95%
-2.22%
+0.20%
ZWACK 17,650
+1.15%
0.00%
ANY 1,630
+1.88%
RABA 1,160
-0.43%
-3.88%
-3.34%
0.00%
+0.92%
-1.93%
-10.20%
0.00%
0.00%
-1.56%
OTT1 149.2
0.00%
+0.99%
MOL 2,756
-4.04%
DELTA 38.35
-3.76%
ALTEO 2,340
-1.68%
0.00%
+0.40%
EHEP 1,690
-5.06%
+3.45%
-0.50%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+1.25%
0.00%
0.00%
SunDell 42,000
+0.96%
-3.69%
-1.13%
-1.77%
0.00%
-2.17%
-6.44%
GOPD 12,000
0.00%
OXOTH 3,740
0.00%
+3.48%
NAP 1,206
-0.33%
0.00%
-0.89%
Forrás
RND Solutions
Magyar gazdaság

Maradhat cukor a borban

Hatalmi harc. Az Európai Bizottság terveivel ellentétben vélhetően az ágazati rendtartás átfogó reformját követően is lehet majd cukrozni a bort az alkoholtartalom növelése érdekében. Az Európai Parlament plenáris ülése ma tárgyalja a bizottsági előterjesztést (a szavazás csütörtökön esedékes), de az előzetes szakbizottsági állásfoglalásból, illetve az északi bortermelő országok túlsúlyából adódóan arra lehet számítani, hogy a képviselők elvetik a cukrozás tilalmának bizottsági tervét. A tilalom bevezetésével a miniszteri tanács sem ért egyet, hiszen az északi bortermelők (cukrozásra Olasz-, Spanyol- és Görögországon, Portugálián, illetve Franciaország déli részén kívül mindenütt szükség van az EU-ban) ott is többséget alkotnak.

A magyar borászatok ugyancsak ragaszkodnának ahhoz, hogy ezután is lehessen cukrozással növelni a bor alkoholtartalmát. A magyar borgazdasági szereplők az Európai Bizottság borreformterveivel összességében sem értenek egyet – mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Megítélése szerint az unión belül szakmai vita helyett ma kemény hatalmi harc folyik, ennek részeként a bizottság „be akarja darálni” a vele több kérdésben más álláspontot elfoglaló agrárminiszteri tanácsot. Ennek áldozata lehet a magyar borszektor is, ha végül a bizottság elképzelései valósulhatnak meg.

Ha azonban a várakozásoknak megfelelően a tanácsban is a cukrozást engedélyező álláspont győzedelmeskedik, akkor a „természetes alkoholtartalom-növelés” a képviselők véleménye szerint a következő módokon lehetne lehetséges:

– friss szőlő, részben erjedt szőlőmust, még erjedésben levő újbor esetében sűrített szőlőmust vagy finomított szőlőmustsűrítmény vagy cukor hozzáadásával;

– szőlőmust esetében sűrített szőlőmust vagy finomított szőlőmustsűrítmény hozzáadásával, vagy részleges sűrítéssel, beleértve a fordított ozmózist, vagy cukor hozzáadásával;

– a bor esetében hűtéssel való részleges sűrítéssel.

Az EP-képviselők emellett a szakbizottságban ellenezték a szőlőtelepítési jogok 2014-es automatikus liberalizációját a minőségi bortermő területeken. Elvetették a támogatások vidékfejlesztésre való átcsoportosítását is – ez szintén az európai bizottsági javaslat része volt. A képviselők a javasolt ötről három évre csökkentenék a szőlőkivágást támogató rendszer működési idejét. Növelnék a promócióra szánt összegeket, továbbá szigorúbb szabályokat fogadnának el a borok elnevezésével és címkézésével kapcsolatban.

A borreform ügyében a végső szót az e heti parlamenti vélemény közzétételét követően az agrárminiszteri tanács jövő heti ülése mondja ki. Horváth Csaba nem tartja kizártnak, hogy a tanács elveti a bizottsági terveket. Ezt egyes uniós vélemények szerint a testületnek már egy évvel korábban meg kellett volna tennie, és új koncepció kidolgozására kellett volna kérnie Brüsszelt. VG



Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek