A német Szövetségi Fogyasztóvédelmi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal (BVL) a napokban ismét engedélyezte a géntechnológiával nemesített (GMO) MON 810-es kódjelű kukoricák forgalmazását és köztermesztését az ország teljes területén.

A döntés azt jelenti, hogy a német gazdálkodók jövőre is vethetnek olyan fajtákat, amelyek a MON 810-es kukoricamoly-rezisztens gént tartalmazzák. Németország a GMO-kukoricák köztermesztéséhez és kereskedelméhez már két éve hozzájárult, de a BVL az engedélyt április 27-én felfüggesztette. (A határozat a gyakorlatban a forgalmazásra vonatkozott, mivel a vetések addigra befejeződtek). Az intézkedést az kényszerítette ki, hogy egyes társadalmi csoportok – elsősorban a zöldszervezetek – a környezeti hatások felülvizsgálatát követelték. Értesüléseink szerint előfordult, hogy egyes aktivisták a németországi vetéseket is megrongálták. A BLV az átmeneti moratóriumot azután oldotta fel, hogy a géntulajdonos Monsanto bemutatta a környezeti hatásokról szóló részletes „monitoringtervet”. Ezt a német hatóság megfelelőnek találta. Mint ismert, az Európai Unióban pillanatnyilag csak a MON 810-es kukoricagén felhasználása engedélyezett a köztermesztésben (és az Európai Bizottság más növényfajok esetében sem járult hozzá ehhez).

A Monsanto a MON 810-es kukoricák köztermesztésére 1998-ban kapott tízéves engedélyt, ez jövőre jár le. A hosszabbítási eljárás már folyik a bizottságnál. Ma a tagállamok közül – Németország mellett – Spanyolországban, Portugáliában, Szlovákiában, Romániában, Csehországban és Lengyelországban vethetnek GMO-kukoricákat a gazdálkodók. Az unió úgynevezett fajtajegyzékében negyven olyan kukorica szerepel, amely a MON 810-es gént tartalmazza. Az EU-ban a vetésterület az idén meghaladta a 110 ezer hektárt. A GMO-növények termesztését és forgalmazását ugyanakkor több tagállamban elégedetlenség kíséri. (Miközben Brüsszel csak a MON 810-es termények uniós köztermesztéséhez járult hozzá, máig további hétféle – gyomirtó-, kukoricabogár- és kukoricamoly-rezisztens – GMO-kukorica importját engedélyezte, s emellett a hatályos behozatali listán szerepelnek GMO-s szójafajták is).

A Monsanto és több más biotechnológiai cég a közelmúltban nyert pert Lengyelországban, mivel a kormány megfelelő törvényi szabályozás nélkül tiltotta be a köztermesztést. (Vélhetően a jogvita is közrejátszott abban, hogy a lengyel GMO-terület az idén csak 320 hektár volt). Franciaország pedig – amely eddig szintén engedélyezte a géntechnológiával nemesített kukoricák vetését – társadalmi nyomásra nemrégiben döntött a helyzet felülvizsgálatáról és egy átmeneti kereskedelmi moratórium bevezetéséről. A franciák most egy géntechnológiai tudományos testületet hoznak létre és új törvényi szabályozást dolgoznak ki. A GMO-növények forgalmazását csak ennek elkészülte után kívánják újra engedélyezni.