Menedzserbérek. Ellentámadásba mentek át a magas jövedelmük miatt az utóbbi időben egyre többet támadott német vállalatvezetők. A Bild am Sonntag című lapban René Obermann (Telekom), Peter Löscher (Siemens), Hartmut Mehdorn (Deutsche Bahn) és Manfred Wennemer (Continental) fejtette ki, miért tartja indokoltnak évi 3-4 millió eurós fizetését. Az érvek részben a hosszú, hetente akár 90 órás munkaidőre és a részvényesekkel, valamint a munkavállalókkal szembeni felelősségre vonatkoztak, de arra is emlékeztettek a cégvezetők, hogy pénzük jó része teljesítményfüggő.
A vitában korábban a német politikai élet vezető személyiségei is megnyilatkoztak. Horst Köhler köztársasági elnök önmérsékletre szólította fel a menedzsereket. Különösen azokat a vállalatvezetőket érték éles támadások, akik vitatható teljesítményt nyújtottak, mégis nagy összeget vihettek haza. Ezt a gyakorlatot a Bild am Sonntagnak nyilatkozó menedzserek is elítélték. Manfred Wennemer Continental-vezér – aki tavaly 4,1 millió eurót vágott zsebre – szerint nehezen védhető, ha valaki több millió eurós végkielégítéssel távozik egy cégtől, amelyet csődbe vitt.
A jól teljesítő vezetőknek ezzel szemben megfelelő jövedelmet kell biztosítani – ezt egyebek mellett Christian Wulff alsó-szászországi miniszterelnök is elismeri. Randolf Rodenstock, a bajor iparszövetség elnöke pedig a Welt Online szerint azt mondta: ha az élsportolók vagy a médiasztárok csillagászati jövedelmeit nem irigyli a közvélemény, akkor a világszerte keresett, sikeres menedzserektől sem szabad sajnálni a pénzt. VG