Magyar gazdaság

Milliárdos fogyasztóvédelmi bírságok jöhetnek

A jövőben a jelentősebb cégeknél 25 millió forinttól akár kétmilliárdig is terjedhet a fogyasztóvédelmi bírság, ha a javaslat túléli a szakmai és a parlamenti vitákat.

Mindenesetre a szakmai érdek-képviseleti szervek tiltakoznak – a vállalkozások nagyságától, teljesítményétől függő – bírságolási rend ellen. Elismerik, hogy számos területen elkel a nagyobb szigor, ám úgy vélik, ez nem feltétlenül célravezető. Az Országos Kereskedelmi Szövetség is élesen bírálja a tervet. Alkalmazásába az ágazat rövid időn belül belerokkanna, a kisebb cégeknél igyekeznének eltitkolni a bevételt, és megint a feketézők járnának a legjobban.

Tavaly összesen 1,5 milliárd forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A beszedett összeg mintegy fele maradt eddig a szervezetnél, ám azt nem fordíthatták személyi költségekre. Ez évtől azonban a bírság teljes összege a központi büdzsét gyarapítja. A civilszervezetek támogatása a költségvetési törvényben megszabott öszszegből és a fogyasztóvédelmi hatósághoz befolyt bírság 30 százalékából tevődik össze. A civil fogyasztóvédők azt szeretnék, ha más hatóságok által kiszabott bírságokból is részesülnének.

Éles viták folynak a békéltető testületeket érintő kérdésekben is. E fórumok munkája évről évre nő: 2004-ben 1800, tavaly viszont már több mint 3800 határozatot hoztak. A kamarák mellett működnek, és pénzügyileg is azokhoz kötöttek. Finanszírozásukkal sok gond volt az elmúlt években, késve jutottak a forrásokhoz. Ezért többen az önállóságban látnák a megoldást. Bár jó ideje szinte minden törvénymódosításnál felvetik az „elszakadást”, eddig nem jártak sikerrel. Mások szerint viszont – és a törvényjavaslat is e mellett tenné le a voksot – a kamarai függés célszerű és hosszú távú állapot lehetne, ha a testületek finanszírozása kiszámíthatóvá válna.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek