Magyar gazdaság

Nem éppen bizalomgerjesztő számok - Ismét kevesebb a munkahely az USA-ban

Márciusban zsinórban harmadik hónapja csökkent a munkahelyek száma Amerikában.

A Bloomberg felmérése szerint mintegy 50 000-rel csökkent az állásban lévők száma; a hivatalos adatra még április 4-ig várni kell. Utoljára 2003-ban, az iraki háború kezdetekor csökkent három egymást követő hónapban a munkahelyek számossága. Februárban 63 000 állás szűnt meg.

A kevesebb munkahely, a csökkenő bizalom és az évtizedek óta legnagyobb ingatlanpiaci mélyrepülés mind lelassíthatja a fogyasztói költekezést, ami tovább lassíthatja a gazdasági növekedést. Ben Bernanke Fed-elnöknek ezen a héten lesz meghallgatása a Kongresszusban, ahol beszámol a pénzpiacokat csillapító intézkedéseiről: a nemrég végrehajtott kamatcsökkentésekről és a nem banki pénzintézeteknek nyújtott újabb hitelekről.

A felmérés szerint a munkanélküliség tovább nőtt, 4,8 százalékról immár 5 százalékra. Egyedül a GM és beszállítói részéről foganasított leépítések következtében elküldtek 40 000 gyári alkalmazottat. Ugyancsak érintettek a pénzpiaci állások: a másodlagos jelzálogpiaci válság következtében az elmúlt 9 hónapban 34 000 állás szűnt meg wall streeti bankokban – a Lehmann 18, a Merrill Lynch 6,2, a Morgan Stanley 4,5 százalékkal csökkentette dolgozói állományát.

Várhatóan holnap ugyancsak negatív bejelentés érkezik az ipari indexről (becslés szerint 47,5), holnapután az ipari rendelésekről (0,8 százalék a februári 2,5 után), csütörtökön a nem-termelői indexről (48,5).

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek