Magyar gazdaság

Veres János a vert mezőnyben

A finn Jyrki Katainen nyerte a Financial Times idei pénzügyminiszteri versenyét. A tekintélyes brit napilap immár harmadszor készített felmérést az európai pénzügyminiszterek megítéléséről, ám ezúttal a globális pénzügyi válság közepette zajlott a megmérettetés.

A lap által kiválasztott tizenkilenc jelöltet gazdasági, politikai és stabilitási tesztcsomag alapján kellett rangsorolniuk a felkért szakértőknek, s elért eredményeik súlyozott átlaga döntötte el a helyezésüket a ranglistán. A legjobb eredményt a finn Jyrki Katainen érte el (vele lapunk október 31-én közölt interjút), két negyedik és egy harmadik hellyel. Német kollégája, Peer Steinbrück (a tavalyi nyertes) úgy került a dobogó második fokára, hogy politikai teljesítménye alapján csak a tizenegyedik helyre tartották érdemesnek. Sportnyelven szólva a bronzérmet a luxemburgi Jean-Claude Juncker kapta: a stabilitási teszt alapján az első helyet érdemelte ki, a gazdaságin a hetedik, a politikain pedig a kilencedik lett.

Meglepetésre nem került be az élbolyba sem Christine Lagarde francia, sem Alistair Darling brit pénzügyminiszter, az előbbi hetedik, az utóbbi tizennegyedik lett. A hatodik helyet szerezte meg a szlovák Jan Pociatek, így az FT-ranglista alapján ő számít a közép-európai térség legjobb pénzügyminiszterének.

Veres János a tizenhatodik helyet szerezte meg a listán, úgy, hogy a stabilitási teszten az utolsó lett, ám politikai és gazdasági teljesítménye révén előbbre került. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek