Magyar gazdaság

Csődhullámra számít az idén Brüsszel

Akár 200 ezer csődeljárás is indulhat 2009-ben az uniós kis- és közepes vállalkozások (kkv) körében – figyelmeztet Brüsszel. Francoise Le Bail, az Európai Bizottság kkv-kért illetékes megbízottja szerint a bankok vonakodó hitelezési politikája tömegesen kényszeríthet térdre életképes vállalkozásokat. Le Bail ugyanakkor visszautasította azokat a szemrehányásokat, amelyek szerint az élénkítő és mentő csomagokat elsősorban a nagyvállalatok problémáira szabták, háttérbe szorítva a kkv-kat.

Az uniós tisztviselő azt is hangsúlyozta, hogy az EU készülő kisvállalkozói törvénye (Small Business Act) hozzájárul majd a kisebb cégek adminisztratív terheinek csökkentéséhez. Ennek részeként módosítják a késedelmes fizetéseket szabályozó uniós direktívát. A várhatóan pár napon belül nyilvánosságra kerülő javaslatot Brüsszel eredeti tervei szerint egyébként már két héttel ezelőtt közzé kellett volna tenni. A tervezet egyik kulcsfontosságú eleme az állami megrendelések kiegyenlítésekor tapasztalható csúszásokat kezelné, amennyiben 30 napra korlátozná a teljesítés végső határidejét. A kifizetések visszatartásával ugyanis gyakran maga a közszféra is hozzárul a kis- és közepes vállalkozások forráshiányának súlyosbodásához.

A rendelkezésre álló források bővítése érdekében a fenti intézkedések mellett az Európai Beruházási Bank (EIB) 30 milliárd eurónyi hitelállományt kíván a kkv-k rendelkezésére bocsátani a következő három évben. A korábbi panaszokra reagálva az EIB és Brüsszel is hangsúlyozta: készen állnak a csatornák arra, hogy a források a kkv-khoz is eljuthassanak. EurActiv

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek