Magyar gazdaság

Egyszerűsödhet a támogatási rendszer

A foglalkoztatási támogatások egyszerűsítésével egyetértek, ám csak akkor, ha differenciált. Megkezdődött az ezzel kapcsolatos szakértői tervezés – mondta a Világgazdaságnak Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara azon javaslata kapcsán, hogy a pályázati támogatási rendszer helyett normatív rendszert vezessenek be (VG, március 11., 2. o.).

Ez nem azt jelenti, hogy nagyon széles körben nagyon könynyen lehet majd támogatáshoz jutni – a miniszter szerint a kamara javaslatából ez olvasható ki, ez pedig nem jó irány. Most a cél a kifejezetten a válság miatt sújtott, saját erőfeszítést is felmutató vállalkozások segítése. Így az egyszerűsített eljárásnál pontosan meg kell határozni az érintettek körét. Olyan vállalkozások lehetnek ezek, amelyek piaci szituációjuk okán nem tudják pontosan felmérni a kereslet alakulását. Nekik kevesebb bürokráciát, gyorsabb, ugyanakkor rövidebb idejű és kisebb összegű támogatást ígér. Vannak hasonló támogatási formák, mint például a Start kártya járulékkedvezménye – mondta a miniszter.

Négyszázmilliókat nem lehet kiosztani normatívan. Azonban 5-10 millió forint esetében elképzelhető egy egyszerűsített megoldás – szögezte le. A minisztérium a következő napokban szakállamtitkári szinten egyeztetésbe kezd a Fejér megyei kamarával, majd tárcaközi tárgyalás várható a Pénzügyminisztériummal. KT

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek